Metabolsk pandemi tar 40 millioner liv årlig

Lars Bern har i flere år varslet om en metabolsk pandemi hele verden er rammet av. En sykdomsutvikling som handler om at kroniske sykdommer har fått en dominerende rolle som fører til for tidlige dødsfall for 40 millioner mennesker hvert år. Det handler om den raffinerte maten vi spiser og livsfarlige kostholdsråd, sier Bern.

Tekst, foto og video: Torbjörn Sassersson | Videoredigering: Arnt-Olav Enger

Den negative utviklingen har skjedd i etapper. Det første steget var at næringsmiddelindustrien i begynnelsen av 1900-tallet introduserte frøoljer som ga markedet helseskadelig margarin, et fremmed produkt for kroppen, i følge Bern. Sukkerforbruket økte drastisk på 1900-tallet. Flere og flere produkter be tilsatt sukker etter at industrien oppdaget at det resulterte i noe som kalles «craveability» dvs et søtsug etter raske karbohydrater. Dermed ble flere og flere mennesker sukkeravhengige. Konsekvensen for kroppen er et vedvarende sukkersug. Vi ble tykkere og fikk metabolske sykdommer. Hjerte- og karsykdommer og kreft økte eksplosjonsartet.

Sukker og skadelige kostholdsråd

Neste etappe kom når den amerikanske staten i 1977 startet med å fraråde forbrukere å innta animalsk fett, og på samme tid ble lett-produkter introdusert.   Naturlig mat ble tilsidesatt og i stedet skulle maten industrielt fjernes for fett. Problemet var at maten ble mindre fristende uten smaken som fett gir. Det problemet ble løst ved å tilsette mer sukker og frøoljer.

Industrien bruker til og med begrepet «bliss point», som er den mengde sukker, salt eller fett som gjør at et produkt blir fristende. Den ledende forskeren bak begrepet «bliss point» var psykologen Howard Moskowitz som ble kjent som hjernen bak produktutvikling av alt mulig fra spagetti til brus innenfor næringsmiddelindustrien.

LES OGSÅ: På 70-tallet ble fett byttet ut med sukker

Kroniske sykdommer eksploderte i hele Vesten

De kroniske sykdommene tiltok voldsomt under 1980-tallet fordi kostholdsrådene endret seg. Maten ble raffinert og flere og flere lettprodukter ble utviklet. En annen parallell utvikling var at hele forskerverdenen plutselig fremstod som enig om at de nye direktivene om kosthold var rett vei å gå. Det betyr at industrien og forskerverdenen drev utviklingen rett inn i en metabol pandemi, mener Bern.

Lars Bern trekker en direkte parallell mellom denne metabolske pandemien og klimapolitikken. Fremgangsmåten er omtrent den samme for å påvirke opinionen og lede folk i ønsket retning. Bak denne utviklingen står globalister som får økte økonomiske fordeler og mer sentral styring med støtte fra myndigheter og forskere, mener Bern.

De siste årene har Lars Bern valgt å fokusere på å skrive bøker om helse, for eksempel om den metabolske pandemien. Han figurerer også ofte som en ekspertdebattant i miljø- og helsespørsmål på sin egen blogg , i NewsVoice og TV Health samt på SwebbTV.

Forfatteren og debattøren Lars Bern skriver om helsepolitikk, makropolitikk, miljø- og klimaspørsmål. Bern var leder i Det Naturliga Stegets Miljöinstitut och nestleder for svenske Cancerfonden (tilsvarende norske Kreftforeningen). Han er utdannet ved Chalmers i teknisk fysikk og har tidligere arbeidet med utvikling på Volvo. Han var administrerende direktør på bla Svenska Miljöforskningsinstitutet IVL och Incentive (Gambro) samt medlem i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin og tidligere Kungliga Vetenskapsakademins miljökommitté. (Se her for CV)

Tekst: Torbjörn Sassersson | Oversettelse og tilrettelegging:Birthe Storaker

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.