Slik mennesker kan ha behov for blodoverføring, kan hunder også få det. Du har kanskje ikke tenkt tanken, men «Fido» kan redde liv om du lar ham gi en hjelpende labb ved å bli blodgiver!

Dyrepleier Vibecke Øra Skjelfoss ved AniCura Jeløy Dyresykehus i Moss, forteller til TV-helse at klinikken har holdt på med blodgivning i snart 20 år.  Behovet for donorer har ikke blitt mindre med årene.   Krevende operasjoner og påkjørsler er eksempler på situasjoner der de røde dråpene er livsviktige. Kanskje passer din «Fido» som donor? (artikkelen fortsetter under bildet)

Dyrepleier Vibecke Øra

Kriterier

Det er mange ulike blodtyper hos hund, hvorav den viktigste er DEA 1.  Denne kan vi enkelt type for med en blodprøve, opplyser Skjelfoss og fortsetter;

Forutsetningene for at din hund kan bli blodgiver er at den veier over 26 kilo og er mellom ett og åtte år gammel, den kan ikke ha vært utenlands med unntak av Sverige. Hunden må ha fulgt anbefalt vaksinasjonsregime og blitt behandlet med flåttmiddel.  Er det en tispe, har vi valgt å ikke inkludere tisper som er eller har vært drektige. Hunden kan ikke selv ha mottatt blod fra en annen hund og den skal ikke bruke medisiner – kort og godt skal den være frisk og rask, men rolig og håndterbar, sier dyrepleieren.

Fryses ned

En hundebloddonor blir gjerne tappet inntil fire ganger i året eller når de blir ringt etter i en akuttsituasjon.  Akkurat som hos oss tobeinte blodgivere.

-Noen klinikker har kun anledning til å tappe såkalt fullblod, men på vår klinikk blir blodet sentrifugert for å skille blodcellene og plasma.  Mens fullblod er holdbart i snaut 30 dager, kan plasma fryses ned og brukes i opptil 5 år.   Blodprodukter gis intravenøst og brukes kun når det er nødvendig. Avhengig av hva hunden lider av, kan man gi forskjellige produkter. Hunder som behandles for anemi (blodmangel) på grunn av hemolyse (blodet nedbrytes i kroppen), store blodtap ved for eksempel trafikkskader eller andre tilstander der oksygentilførselen til vevet er nedsatt, trenger vanligvis tilførsel av røde blodlegemer. Plasma (den flytende delen av blodet etter at blodcellene er fjernet) brukes ved blant ved behandling av koagulasjonsforstyrrelser (f.eks. ved rottegiftforgiftning, medfødte blødertilstander eller leversykdom).

– Hva med katter og blodoverføring?

– Vi har utført det, men ikke opprettet blodbank ennå for katt.  Temaet har vært oppe flere ganger, så tiden er kanskje moden for å gjøre det.   Både katte – og hundeeiere strekker seg lenger enn langt om det står om livet for kjæledyret, så blodoverføring hos katt bør bli en del av tilbudet vi kan gi når ulykken er ute, sier Vibecke Øra Skjelfoss

Tapper en halvliter

Dyrepleier Vibecke forklarer hva som skjer under en tapping;

– Vi tapper 450 ml fra halsvenen etter å ha barbert og desinfisert området rundt først. Det tar for øvrig ikke mer enn fem minutter. Eieren leverer hunden og henter den igjen etter et par timer hvis de ikke venter under selve prosedyren. Umiddelbart etter uttak får de mat og vann og allmenntilstanden blir vurdert før de drar hjem. Blodet blir etter uttak umiddelbart satt i sentrifugen og separert i røde blodceller og plasma.

Får helsefordeler

Hvis Fido blir blodgiver, får den flere helsefordeler du som hundeeier kan spare en del kroner på.

-Våre blodgivere får en kompensasjon i form av en årlig helseundersøkelse der vi også tar en blodprøve hvor vi ser på blant annet leververdier, nyreverdier, de hvite og de røde blodlegemene. Hundene blir også sjekket for Anaplasmainfeksjon og de blir blodtypet. Hunden får vaksiner og flåttmiddel som takk for hjelpen – og selvsagt noen poser med hundegodis!   opplyser Skjelfoss og oppfordrer hundeeiere til å ta kontakt.  Nettopp din Fido kan være den som redder et liv!

Det finnes flere klinikker i landet som tar imot firbeinte blodgivere.

Vibecke.ora@anicura.no