Tv-Helse har tatt turen til Leira. Her har vi møtt gartner og pedagog Anders Nordrum som setter søkelyset mot den tapte kunnskapen med selvdyrking av egen kjøkkenhage. Hvor godt er vi egentlig rustet til å skaffe vår egen mat dersom en mat-krise oppstod? Har du kunnskapen å kunne dyrke din egen hageflekk?

Gammel og ny kunnskap om selvdyrking

Da Anders kom hjem fra ett besøk i Russland og så hvor avhengig folk fremdeles var av sin datsja, kom ideen om å tenke forebyggende i tilfelle man ville bli mer avhengig av selvberging. Det er mange faktorer som spiller inn i vårt moderne samfunn som gjør mat-situasjonen mer sårbar idag enn ved for eksempel 2. verdenskrig der Anders har hentet mye lærdom. Norge var da rundt 80% selvforsynt, men med mange tyske soldater som også trengte mat og stopp på den lille importen Norge hadde, ble hagen hjemme og til og med Frognerparken pløyd opp for å sikre landet maten vi trengte. Dette fungerte da kunnskapen om dyrking av mat var mye mer forankret i befolkningen. Idag er Norge ca 30% selvforsynt og kunnskapen om selvdyrking er begynt å gå tapt.

 

Hva er Beredskapshagen?

Beredskapshagen er en liten eske man legger i fryseren og kan brukes da det er begrenset tilgang til mat. Pakken inneholder frø fra grønnsaker som er viktig for å få i seg det man trenger av mat under en matkrise. Det medfølger også veiledning og instruksjoner om hvordan man dyrker med hjelp av trillebår avstand fra der man bor. Se innslaget om Beredskapshagen over!

 

Hva er en datsja?

Begrepet «datsja» er hentet fra Russland. En datsja var kolonihagen de fleste østeuropeere fikk tilgang til under Sovjettiden. Kjøkkenhagen med den lille hytta og badstuen, var ferieparadiset og det viktigste spiskammeret for familier i matknappe tider. Les mer på www.datsja.no

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.