Det har vært dager da jeg har sloknet på sofaen om kvelden etter en lang overaktiv dag. Da jeg ikke har skjønt hvordan jeg skal komme meg de få meterne inn til soverommet og opp i senga. Kvelder da følelsen av både ME og fibromyalgi har kommet snikende på, og jeg har tenkt at – er det sånn det oppleves?

Tekst: Tor Strømsnes, helseskribent, forfatter, blogger og muskelterapeut

Tor Strømsnes (foto: Privat)

Etter å ha kommet meg inn på soverommet, fått en god natts søvn, våkner jeg opp til en ny dag uten muskelsmerter og med energien tilbake i kroppen! Fullstendig restituert etter dagen før.

Der stopper også likheten med kronisk utmattelse og visse andre diagnoser. Der en kropp med normal god funksjon restituerer seg raskt, opplever de med kronisk utmattelse det motsatte.

LES OGSÅ: Naturen helbreder utbrenthet bedre enn medisiner

Skille mellom kronisk utmattelsessyndrom (ME/CFS) og slitenhet

Vi kan finne tre områder der det er et dramatisk skille mellom ME (Myalgisk encefalopati)/CFS (Cronic Fatigue Syndrome) og vanlig slitenhet. Der kroppen ikke oppfører seg som forventet, og det som normalt skulle fungert ikke fungerer. Hva det betyr i praksis skal vi se nærmere på, også med noen tanker om hva og hvorfor.

Erfaringer etter ti år med klinikkarbeid innen muskel- skjelettproblematikk og energisvikt har gitt meg noen tanker om viktige problemområder. Der det blir lagt for lite vekt på funksjonssvikten og årsaker til den, sett fra mitt ståsted og egne opplevelser.

1.   Søvn

En natt med god, dyp restituerende søvn er magisk. Den er vår «reset» knapp som reparerer skadene fra i går, og skaper energi til å starte en ny dag. Den sørger for avgiftning av hjernen, rens av lever og boost i hormonproduksjonen. Den restituerer mitokondriene for en ny dag med energisirkulasjon.

Ved kronisk utmattelse oppleves det ikke slik. Man våkner like sliten som kvelden før, og normal restitusjon er fraværende. Søvn og hvile er ikke nok til å få opp energinivået.

2.  Trening

En normal kropp som min egen mister energien ved inaktivitet. Det verste min kropp kan oppleve er en helg i sofaen, og en uke på jobb med mye sitting. Resultatet er energitap og mer muskelsmerter. Trening innen visse grenser øker energinivået, gjenskaper funksjon og gir en smertefri kropp tilbake.

Ved kronisk utmattelse komme ikke den positive effekten av trening. Der blir «batteriet» utladet, og det tar lang tid før det lades opp igjen. Batteriet er i denne sammenhengen mitokondriene som har en viss mengde energiproduksjon tilgjengelig, og som blir gjenbrukt tusenvis av ganger i døgnet. Hvis man i stedet «bruker opp» denne reserven så kan det ta mange dager å bygge den opp igjen.

3.  Oksygenforbrenning

Når vi omdanner energi fra næringsstoffer med hjelp av oksygen så skjer dette i mitokondriene. Selve «cellebatteriet» vårt. Oksygen som drivstoff øker omdanningen til energi der økt aktivitet gir mer energi. Forbruk eller behov er gasspedalen som justerer mengde energi tilgjengelig.

Ved nedsatt mitokondriefunksjon vil mer av energiomdanningen skje utenfor mitokondriene, og vi får melkesyre (laktat) som biprodukt. Dette gir etter hvert stive muskler og den berømte følelsen av melkesyre ved hard trening. Ved ME/CFS skjer dette ved lavere aktivitet enn normalt, og restitusjonsfasen er lengre.

Dette er etter hvert kjente problemstillinger ved kronisk utmattelse.

LES OGSÅ: Natur på resept – for bedre helse og velvære

Spørsmålet er HVORFOR?

Det svaret leter vitenskapen fortsatt etter, og mange venter på at noen løser ME-koden. Den ene faktoren som kan gi et medikament eller behandling som vil løse problemet. For å være ærlig så tror jeg aldri at det kommer til å skje. At man finner den ene nøkkelen eller dysfunksjonen som er problemet, og jeg skal forklare hvorfor.

Vi har i dag en unik kunnskap om nær sagt alle biokjemiske prosesser i kroppen. De kan forklares ned til minste molekyl og mekanisme. Det som vi imidlertid ikke kan forklare er hvorfor det skjer. Eller hvorfor avvik på normal funksjon inntreffer. Det er gåten som mange prøver å løse.

Jeg vil gjerne starte med en oppsummering på hva vi faktisk vet i dag om energiomdanning og normal mitokondriefunksjon. Kanskje et bra sted å starte for å se på hva som kan gå galt.

For det er mange med kronisk utmattelse som har gjort eller prøvd «alt» for å bli friske.

Men kanskje er det også problemet, at det ikke handler om hva man gjør eller prøver. Fordi det er ikke det som styrer omdanningen av energi eller graden av restitusjon!

Les mer om, hva som styrer energiomdanningen.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.