Ja, dette kan man si var en bløff, NRK sin fremstilling av kokosfett i Forbrukerinspektørene 3. oktober 2018! Men kanskje ikke slik som NRK mente det. Tvert i mot er fremstillingen av kokos som usunt, en ren bløff.

Reporter Marit Evertsen Grimstad bytter ut alt fett i sitt kosthold med kokosfett i to uker. Hun tar blodprøver før og etter forsøket. Resultatene blir vurdert av Ketil Retterstøl, professor fra UiO og overlege ved Lipidklinikken, «Norges fremste fettekspert» ifølge programmet.

Det blir slått opp som skremselspropaganda at Grimstads totalkolesterolverdi øker fra 5,6 til 5,8 og det «dårlige» LDL-kolesterolet øker fra 3,6 til 3,7. Men det utelates helt å si hva som skjer med det «gode» HDL-kolesterolet eller de andre blodprøvene som er tatt.  Men til alt hell zoomer kamerat inn på blodprøvesvarene på arket et kort øyeblikk, og hvis man setter avspillingen på pause, kan man lese det som står nedover.

Det «dårlige» kolesterolet øker med 0,1 måleenhet.  I vanlig legepraksis ville dette blitt sett på som en måleusikkerhet / tilfeldig svingning. Det «gode» HDL-kolesterolet derimot, øker fra 1,9 til 2,1 altså med 0,2 – det dobbelte. Dette vil her veie opp for økningen av det skadelige LDL-kolesterolet. Dette er også grunnen til at totalkolesterolet øker såpass mye, og at totalkolesterolet alene er en uspesifikk prøve å mål, som sier lite om risiko.

Videre er det flere andre prøver som går i riktig retning, da triglyseridene synker fra 0,9 til 0,8, og Lipoprotein A synker fra 64 til 58 (!), der verdier over 75 gir stor økning i risiko for hjerte- og karsykdom ifølge teksten på laboratoriesvaret. Dette må sies å være en signifikant forbedring av helsen til Grimstad.

Videre spekulerer Retterstøl om «hva som kunne ha skjedd» hvis hun hadde spist kokos lenger. Økningen i LDL kolesterol var nå på cirka 3 prosent, den «kunne kanskje ha blitt 10 prosent»  hvis hun hadde doblet kokosspiseperioden… Videre fantaserer Retterstøl om hva som kunne ha skjedd hvis kolesterolverdien til Grimstad hadde økt fra 5,6 til 6,6 (hvilket den langt ifra gjorde!) – «da ville hun fått en 50 prosent økt risiko for hjerte- og karsykdom»! Men, det var altså ikke det som skjedde! Økningen i det dårlige LDL-kolesterolet var minimal, kun 0,1 måleenhet. Det gode kolesterolet som veier opp for det dårligere, økte dobbelt så mye.

Dette må sees på som bevisst villedning av folket. De som ikke har så god greie på dette, hører kanskje ikke at de sier «DERSOM det hadde økt fra 5,6 til 6,6» og tror kanskje det var dette som skjedde. Dette er hypotetiske spekulasjoner og har ingenting med hva som faktisk skjedde i dette konkrete kokosforsøket, men det fremstilles slik! Grimstads konklusjon er at hun straks skal slutte å spise kokos. Dette er en totalt feil konklusjon å trekke.

Så bløffen og villedningen av folket, er det her NRK, og Statens ernæringsråd i kulissene(?), som står for! Totalt sett fikk Marit Evertsen Grimstad fra NRK trolig bedre helse av å bytte ut sitt vanlige fettinntak med kokosfett.

Gro M Holm, Kjemiingeniør

 

 

TV Helse informerer om alt innenfor helse, medisin, skjønnhet, kosthold og trening som kan ha betydning for deg og din livskvalitet. Vi vil gi deg gode råd og nyttige tips som kan bidra til at du blir i stand til å gjøre riktige valg i forhold til din egen helse.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.