Flere av de mest populære typer barnekjeks har høye verdier av det kreftfremkallende stoffet akrylamid. Statens Næringsmiddeltilsyns vitenskapskomité har anslått at ca 50 krefttilfeller per år skyldes akrylamid i mat og drikke. Barn er særlig utsatt.

Akrylamid dannes ved oppvarming av karbohydratrike matvarer – ergo ikke et stoff som industrien bruker eller tilsetter. I praksis betyr det at du som forbruker ikke kan velge bort akrylamid i matvarer, men må stole på at produsentene holder seg innenfor de tillatte verdier.

Forbrukerrådet har nylig gjennomført en omfattende test av de mest populære barnekjeksene. Tom and Jerry Fullkorn, Mariekjeks, Tom and Jerry og Bixit kommer aller dårligst ut, men også Gjende eventyrkjeks, Bokstavkjeks og Salinas scorer høyt på innhold av det kreftfremkallende stoffet.

– Det er alvorlig når populære kjeks som barn spiser mye av, inneholder høye nivåer av akrylamid. Akrylamid i mat kan øke faren for kreft, og barn er ekstra utsatt på grunn av sin lave kroppsvekt, sier Gunstein Instefjord, fagdirektør i Forbrukerrådet til Dagbladet.  Produsentene anmodes om umiddelbart å ta grep for å få ned nivåene av akrylamid.

 

Farlig høye nivåer

Kjeks defineres som barnemat i henhold til EUs barnematdirektiv og har veiledende referanseverdi på 150 mikrogram akrylamid per kilo. Flere av kjekstypene i testen til Forbrukerrådet viser at flere barnekjekstyper inneholdt mer enn dobbelt så mye. Det vil si helt opp til 380 mikrogram per kilo.

 

Stor undersøkelse

Forbrukerrådet har testet innholdet av akrylamid med referanseverdier som gjelder for kjeks til sped- og småbarn, siden flertallet av kjekstypene i testen retter seg mot barn og barnefamilier. Resultatet av analysen er nedslående. Over halvparten av kjeksproduktene inneholder langt mer akrylamid enn veiledende mengde.

– Vi jobber kontinuerlig med å ha så lave akrylamidnivåer som mulig, og er allerede i gang med testing av en type gjær som ser ut til å redusere nivået betraktelig. Vi vil iverksette endringene så snart vi er trygge på resultatene, opplyser Anders Högberg, fagsjef for ernæring og helse i Orkla, produsenten bak ti av testens tolv produkter. Fagsjefen viser til at akrylamidnivåene blant annet henger sammen med temperaturer og valg av ingredienser. Han forklarer til Dagbladet at det er sunne ingredienser, type fullkorn, som har ført til høyere verdier av akrylamid.

Högberg opplyser videre at Orkla har jobbet systematisk med akrylamid-problemstillingen siden 2002, og har siden den gang investert flere millioner kroner i målrettede tiltak for å få ned akrylamidverdiene.

Nestlé-produktet Nutristars som er beregnet på barn fra 10 måneder og oppover, får «strekmunn» i Forbrukerrådets tabell for sitt innhold på 140 mikrogram akrylamid per kilo.

Hvordan er favorittkjeksen til ditt barn? Se selv i denne testen :  https://www.dagbladet.no/files/2019/03/11/Akrylamid%20i%20mat%20-%20Rapport%20fra%20Forbrukerradet%20Mars%202019.pdf

 

Produsentenes ansvar

Ifølge Forbrukerrådet, er matvareindustrien pålagt av EU å iverksette tiltak for å holde nivåene av akrylamid så lave som mulig.  Det innebærer at produsentene må utføre tester regelmessig.

Gunstein Instefjord sier at resultatene av undersøkelsen bekrefter at man står overfor et problem og en utfordring med hensyn til akrylamid i barnemat.  Han peker på at arbeidet med å redusere akrylamidnivåene i hverdagsmaten går for sakte, og må styrkes både innen industrien og fra myndighetenes side.

I mellomtiden er det kanskje en idé for foreldre og besteforeldre å tenke på sunnere alternativer til lørdagskosen til de små?

 


Fakta om akrylamid

*I 2002 ble det kjemiske stoffet akrylamid satt på «spisekartet» ved at man fant altfor høy forekomst av akrylamid i blant annet knekkebrød og potetgull.  Akrylamid er også påvist i mindre mengder i kaffe, brød, lompe og andre stekte matvarer. Det er særlig i stivelsesrike produkter, som potet- og kornbaserte matvarer vi finner akrylamid.

*Dyreforsøk har vist at akrylamid kan klassifiseres som et sannsynlig kreftfremkallende stoff. I store mengder kan det dessuten skade nervesystemet og føre til nedsatt fruktbarhet.

*Akrylamid oppstår også hjemme på kjøkkenet ditt avhengig av både temperatur og hvor lenge du steker maten.  Desto hardere du steker, griller eller friterer maten, for eksempel toast og pommes frites, dess mer akrylamid dannes det. Akrylamid dannes i stivelsesrike matvarer ved temperaturer over 120 grader.

Kilde: Forbrukerrådet og Matportalen

 


 

 

 

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.