I dag morges kom meldingen om at helsemyndighetene diskuterer tiltak med Beredskapsrådet, og at tiltakene vi kommer til å se de nærmeste dagene vil bli de mest inngripende Norges befolkning har opplevd i fredstid.

Tekst: Berit Kvifte

– Det er helt nødvendig å bruke strenge og effektive tiltak for å hindre smittespredning i Norge, sier helseminister Bent Høie torsdag morgen til VG. Beskjeden kommer etter et møte med Beredskapsutvalget for biologiske hendelser der også statsminister Erna Solberg var til stede.

Rød knapp

– Vi er nødt til å trykke på en større knapp, men det må gjøres på riktig tidspunkt. Det er inngripende i folks hverdag og for hvordan samfunnet vårt fungerer. Da er vi også nødt til å passe på timingen. Det er denne fasen vi nå har kommet til, sier Solberg.

Det har ikke lykkes for TV-helse å komme i kontakt med noen som kan bekrefte at man vil se uniformert militær personell i gatene for å sikre den almene sikkerheten i befolkningen. 180 politifolk er satt i karantene.

– Sivilforsvaret er til for å beskytte sivilbefolkningen. I fredstid bidrar vi med ekstra mannskaper og utstyr når nød- og beredskapsetatene trenger støtte ved større ulykker og naturkatastrofer, står det på deres nettsted. Corona må anses som en miks av begge deler og det vil trolig utløse bruk av militært personell for å påse at karantenepåbud blir etterfulgt. Dessuten også å sikre at folk holder avstand til hverandre ved trafikale knutepunkter der smittefaren må anses som potensielt stor. Viktigheten av dette bekreftes av helseminister Høie.

De kritiske samfunnsfunksjonene

Beredskapsutvalget mot biologiske hendelser anbefaler inntil videre at virksomheter med  ansvar for kritiske samfunnsfunksjoner vurderer om  ansatte som har vært i områder med vedvarende spredning av koronavirus skal være hjemme fra jobb i 14 dager etter at de kommer hjem til Norge. Hensikten er å unngå spredning av smitte og stort sykefravær i virksomheter med ansvar for samfunnets kritiske funksjoner.

Beredskapsutvalget anser at følgende 14 funksjoner er kritiske for samfunnet:

 • Styring og kriseledelse
 • Forsvar
 • Lov og orden
 • Helse og omsorg
 • Redningstjeneste
 • IKT-sikkerhet i sivil sektor
 • Natur og miljø
 • Forsyningssikkerhet
 • Vann og avløp
 • Finansielle tjenester
 • Kraftforsyning
 • Elektroniske kommunikasjonstjenester
 • Transport
 • Satellittbaserte tjenester

Hvilke funksjoner, foruten helse og omsorg, som løpende diskuteres og prioriteres, vil norges befolkning merke de neste dagene. Ved å stenge skoler og barnehager og oppfordre flest mulig til å ha hjemmekontor, vil dette ramme samfunnet på mange måter selv om det er det mest effektive smittebegrensede tiltaket som er besluttet hittil. Det er ennå ikke utstedt et nasjonalt påbud om å stenge ned skoler og barnehager.

Stenges ned etter en

Nordland fylkeskommune bestemte i morges at alle de 16 videregående skolene i fylket blir stengt fra og med fredag. Beslutningen ble tatt av fylkesrådsleder Tomas Norvoll, som frykter at smitte på de videregående skolene kan spre seg raskt, og ser få grunner til å ikke stenge skolene nå. Elevene vil få hjemmebasert undervisning inntil videre.

Ålesund kommune stenger alle skoler fra og med i morgen. Stengingen vil gjelde frem til etter påske dersom ikke annen beskjed blir gitt.

Brønnøy kommune stenger alle skoler og barnehager, skriver Brønnøysunds Avis. Gildeskål kommune har sendt ut pressemelding

I Bø i Vesterålen stengte de alle skolene allerede tidligere denne uken.

Rana kommune innfører tiltak for å begrense smittefaren, men stenger så langt ikke de kommunale skolene. Smittebegrensningen består foreløpig i å droppe kroppsøvning og svømming, samt at all felles matsevering i grunnskolen og SFO stanses.

Bodø kommune vurderer forløpende om skolene skal holdes åpne,

SISTE:  Alle landets skoler og barnehager stenges. Skoler og barnehager over hele landet stenges, melder NTB

 

 

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.