Svaret ligger i ditt DNA!

For en krydderurt å være, er det svært ulike meninger om smaken på koriander. Noen kan ikke fordra koriander og synes det smaker som såpe. Det viser seg at det ligger en vitenskaplig forklaring bak denne smaksopplevelsen.

Noen synes urten bare smaker frastøtende, som en dårlig håndsåpe. Men noen finner den  forferdelig at det ikke kan beskrives når lukten invaderer bihulene.

Men for alle andre, er koriander veldig deilig og gir masse god smak til mange matretter.

Hva er det koriander utløser hos oss? Hvorfor avskyr noen mennesker denne duftende urten som mange andre elsker å strø på tacos og guacomole? Hva er det med koriander som gjør dette krydderet velsmakende for folk flest,samtidig som en liten del av befolkningen stiller spørsmålet om hvorfor noen vil spise noe som smaker så vondt?

Svaret er enkelt: genetikk. I henhold til en genetisk undersøkelse gjort av forskere ved Cornell University er det et veldig spesifikk gen som gjør at noen mennesker sterkt misliker smaken av koriander. Ifølge denne omfattende studien kan rundt 10 prosent av befolkningen ikke klare verken lukt eller smak, og det viser seg at den dype motstanden mot koriander er sterkt koblet til DNA. Det er altså andre grunner enn kresen smak bak motstanden, det er biologisk betinget viser studien.

 

SE OGSÅ: Koriander tar igjen urtefavoritten basilikum

 

Så til noen forenklede harde fakta: Forskerne, ledet av Dr. Nicholas Eriksson, fant at folk som synes koriander smaker ekkelt deler en genetisk mutasjon som kalles en nukleotid polymorfisme, eller Snp. Disse menneskene har en annen sekvens av nukleotider i kromosom 11, som er direkte relatert til din luktesans gjennom ulike reseptorer, inkludert et bestemt gen kalt OR6A2.

OR6A2 er ansvarlig for koding av en reseptor som plukker opp duften av aldehyder, som er molekyler som består av bestemte mengder karbon og hydrogen. Ulike aldehyder har spesifikke lukter, tilsvarende det som gjør at vanilje, mandler og blomster lukter slik de gjør.

Det er her problemet kommer inn! Aldehyder i koriander er de samme aldehyder som man finner i såpe, noe som er grunnen til at folk som har en genetisk mutasjon som direkte påvirker genet OR6A2 kjenner at koriander smaker såpe.

Svært mye av lukt og smak er påvirkelig av mange andre forhold også, så det må forskes mer på den genetiske komponenten. Men inntil videre er dette en ganske solid forklaring.

 

Kilder:

https://www.maxim.com/food-drink/why-people-hate-cilantro-2018-1

https://www.thekitchn.com/this-is-why-you-dont-like-cilantro-244281

 

 

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.