Kolesterolmedisin – liten nytte og undervurderte bivirkninger?

Til tross for alle motstridende funn har tilhengerne lovprist statiner som mirakelmedikamenter som kan forebygge hjerte og karsykdom. (FOTO: AdobeStock)

I dag tar millioner av friske mennesker kolesterolmedisiner (statiner) for å redusere kolesterolnivået. Til tross for alle motstridende funn har tilhengerne lovprist statiner som mirakelmedikamenter som kan forebygge hjerte og karsykdom.

David M. Diamond
Uffe Ravnskov

De to forskerne amerikanske David M. Diamond og danske  har lenge vært kritiske til behandling med statiner som de mener har liten nytte og at bivirkninger ofte blir nedtonet.

 

De påpeker at kolesterol er livsviktig for alle kroppens celler og viser til at faglitteraturen ikke har kunnet påvise noen direkte årsakssammenheng mellom blodets kolesterolnivå og hjerte -karsykdom. Omfattende forskning viser at hjerte og karsykdommer forekommer uavhengig av kolesterolnivåer.

 

LES OGSÅ: Høyt kolesterol? Medisin kan være unødvendig

 

Forskerne er skeptiske til den kjente og for lengst falsifiserte hypotesen om at kolesterol har direkte sammenheng med risikoen for å dø av hjerte og karsykdom, det vil si at risikoen øker med økende kolestrolnivå i blodet.

 

Diamond og Ravnskov har gått i dybden på en del av de store studiene og viser at det foregår en statistisk manipulering som får effekten av statinbehandling til å se mye bedre ut enn den i virkeligheten er. I tillegg er det en rekke studier som overser bivirkninger eller bortforklarer dem som tilfeldige. De påpeker at bivirkningene er betydelige og dreier seg om alt fra kreft, grå stær, diabetes, kognitiv svekkelse og smerter i muskel og skjelettsystemet.

 

LES OGSÅ: Myter og fakta om kolesterol

 

Det er kjent at statiner til en viss grad kan redusere hyppigheten av hjerteinfarkt, men det skyldes andre virkningsmekanismer inn å senke kolesterolnivået. At statiner virker som antioksidanter kan være noe av forklaringen mener forskerne.

 

Kilder: 

Iver Mysterud – Helsemagasinet nummer 5/2016

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.