Soppens magiske verden åpner opp for ny vitenskap. I går kom det ut en fersk forskningsrapport i Nature – International journal of Science om hvilken betydning soppen har for bienes helse, som i fremtiden er mulig for oss mennesker å dra nytte av.

Forrige helg var ledende forsker bak forskningsrapporten og mykolog Paul Stamets i Norge for å holde foredrag om soppenes fantastiske egenskaper. Lege Geir Flatabø og forfatter og soppjeger Anne Elisabeth Scheen møtte Paul Stamets ved Burudvann i Lommedalen for å ta en prat om den nye kunnskapen. Se første episode av «Soppens magiske verden: Sopp i balanse med naturen» under.

(Norske undertekster kan velges i avspilleren)

Ekstrakt av knuskkjuke reduserer virus i honningbier

Bølger av svært smittsomme virus som feier gjennom globale honningbie-populasjoner har bidratt til en nedgang i honningbie-helse i det siste. Bier har blitt observert å myldre på sopp-mycelium, noe som tyder på at de kan være tiltrukket av soppen på grunn av medisinsk eller ernæringsmessig verdi. Mikrosopp (fungi) er kjent for å produsere et bredt utvalg av kjemikalier med antimikrobiell aktivitet, inkludert stoffer som er aktive mot bakterier, andre sopp eller virus.

Forskningen testet ekstrakter fra myceliet av flere sopparter kjent for å ha antivirale egenskaper. Ekstrakter fra knuskkjuke (Fomes) og reishi (Ganoderma) sopp reduserte nivåene av honningbie-deformert fløyevirus (DWV) og Lake Sinai virus (LSV) på en doseavhengig måte.

I feltforsøk viste kolonier med Ganoderma resinaceum-ekstrakt en reduksjon på 79 ganger i DWV og 45.000 til 1 reduksjon i LSV, sammenlignet med kontrollkolonier. Disse funnene indikerer at honningbier kan få helsemessige fordeler av sopp og deres antimikrobielle forbindelser.

LES FORSKNINGSRAPPORTEN HER!

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.