Får du tannverk, bes du om å tenke deg om to ganger før du ringer til tannlegen, oppfordrer fylkestannlege Claes Thorbjørn Næsheim i Innlandet.

-Bruk sandpapir og superlim i krisetilfeller, sier han til NRK.

Tekst: Berit Kvifte

I gamle dager puttet de nellikspiker i tanna når det banket som verst i den. Dette for å dempe infeksjon og smerter.   Smeden var også et alternativ så fremt du ikke tok saken i egne hender og røsket ut elendet selv.

SE OGSÅ: Fluor ødela tennene mine

Selvbehandling ved enkle tannproblemer, er det du må satse på nå.  Operative tannleger er nå i mindretall og skal kun kontaktes dersom det er helt opplagt at du har problem i munnhulen som krever strakstiltak.

– Går det et lite skall av tanna di og du har fått en skarp kant mot tunga, så kan du bruke et fint sandpapir og slipe litt selv. Det er litt av det samme prinsippet som tannleger bruker, sier Næsheim til NRK og legger til ;

– Går du med ei bro som løsner kan man bruke superlim. Det er ikke farlig selv om det kanskje ikke er å anbefale hvis man ikke er desperat.

LES OGSÅ: Blødende tannkjøtt? Det finnes enkle råd

Listen for å oppsøke tannlegen, bør heves flere hakk for friske personer.

  • Går det et skall av ei fortann, kan vi fikse dette selv  med sandpapir.  Det er det tannlegene i prinsippet gjør.  Pass bare på å ikke gå på med for grovt papir.
  • Superlim har også fått en ny og viktig betydning;  kroner eller broer som løsner kan utmerket godt settes på plass med superlim.   Det gjelder dog å være stø på hånden slik at du ikke limer deg fast i «kjeftamentet».
  • Tyggegummi er heller ikke lenger fysjom.  Spearminten kan nemlig formes som en «midlertidig» fylling, men sørg for at den er sukkerfri.
  • Det finnes ellers «reparasjonskit» på apoteket å få kjøpt.
Fylkestannlege Claes Thorbjørn Næsheim anmoder folk om å være kreative ved enkle tannproblemer.   Foto: Hedmark fylkeskommune

Fylkestannlegen opplyser det nå vil kunne ta lengre tid å få akutt hjelp.  Hvis du har uutholdelig vondt,  bes du bruke  anbefalt dose paracet eller ibux, ikke kaste i deg dagsdosen på en og samme tid.

Ikke fiks alvorlige skader selv

Dersom du får tannbyll, hevelse og feber i forbindelse med en tann som opplagt krever kyndig behandling,   du oppsøke tannlege, presiserer  fylkestannlegen.

Norges tannlegeforening støtter fylkestannlegens råd, selv om de kanskje er enda mer skeptiske til superlim.

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.