«Transkutan vagusnervestimulering» (tVNS) vil kunne utgjøre en stor forskjell for menneskers liv – både å forlenge det og forbedre det, viser en ny studie utført ved University of Leeds i England. Resultatene ble publisert i «Aging» forrige uke og har vakt stor oppsikt i forskermiljøer.

En av forskerne bak studien, Susan Deuchars, har publisert en artikkel der hun beskriver at å «kile» øret med små elektriske støt, kan bidra til å skape balanse i nervesystemet og dermed redusere risikoen for aldersrelaterte sykdommer som høyt blodtrykk, hjertesykdommer og atrieflimmer.

Les artikkelen her

Kroppens nervesystem deles inn i det somatiske og det autonome nervesystemet, som henholdsvis er viljestyrt og ikke-viljestyrt. Det autonome nervesystemet kan deles i tre deler. Det sympatiske, det parasympatiske og det enteriske. Når vi kommer i den såkalte «reparasjonsalderen», skyldes det at sykdom endrer kroppens balanse med den følge at det sympatiske nervesystemet begynner å dominere. Det lager ubalanse og gjør deg enda mer mottakelig for sykdom. Den «sympatiske ubalansen» hevder forskerne å kunne justere ved å «kile øret» med små, smertefrie elektriske støt som går via vagusnerven og formidler signalene ut i kroppens nervesystem.
Stor forbedring!

Strømterapi. Studien, som har fått mange til å se mulighetene for en friskere aldring fra en annen vinkel, ble utført på 29 friske personer over 55 år. Disse fikk «strømterapi» gjennom «tVNS-teknikken» (transkutan vagusnervestimulering) daglig i to uker. Samtlige rapporterte om økt velvære og vesentlige forbedringer i søvnmønsteret. Noen av deltagerne gav også tilbakemelding om at de følte seg langt bedre mentalt.

Behandlingen viste en økning i parasympatisk aktivitet og en nedgang i sympatisk aktivitet, noe som balanserer det autonome systemet og som igjen er synonymt med god helse. Å kunne korrigere nervesystemet på en enkel og smertefri måte kan bidra til en sunnere alderdom, og potensielt hjelpe mennesker med en rekke sykdommer slik som hjertesykdommer og enkelte mentale lidelser, mener forskerne bak studien. Ved psykiske plager, kan behov for medisiner bli vesentlig mindre.

Studien ble ledet av Dr. Beatrice Bretherton, fra institutt for biomedisinsk vitenskap ved University of Leeds, og ble finansiert av Dunhill Medical Trust.

– Øret er som en inngangsport som vi kan fikse på kroppens stoffskiftebalanse gjennom, uten behov for medisiner eller invaderende prosedyrer. Vi tror resultatene vi har sett i studien bare er toppen av isfjellet, sier Dr. Bretherton.

Vagusnerven, nervesytemet, autonome, somatiske, parasympatiske nervesystem, korrigere nervesystemet, god helse, forlenge livet, forbedre livet
(foto: AdobeStock)

 

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.