-Det er ikke uproblematisk for katter å bruke p-piller, og vi sier ikke at det er trygt å bruke disse pillene, men det er dessverre ikke noe som kan gjøres for å redusere bivirkningsrisikoen med p-pillene, sier Marius Rudi som er veterinær og salgssjef i Dechra Norge AS.  Dechra er leverandør av p-pillen Perlutex.

Veterinær Gro Jahren på Dyreklikk 24 i Sandefjord opplyser at de fleste veterinærer har strammet inn på p-pillereseptene og at kattene dessuten må undersøkes før de får «pillen». Dette fordi at de fleste katter får jurkreft og dør.

 

Mange bivirkninger

Økt risiko for livmorbetennelse samt en liten risiko for diabetes mellitus sees ikke rent sjelden ved lengre tids bruk av p-piller – som for øvrig ikke skal gis til katter med diabetes, sykdom i livmor, lever eller bukspyttkjertel.

På mange nettsteder advares det også mot overvekt, abort og misdannelser på fostrene, svulster og cyster i jurvevet.  Må du absolutt bruke denne form for prevensjon på Pus, så ikke gjør det i mer enn høyst 2-3 år.  Da bør du seriøst vurdere sterilisering eller å gi Pus «husarrest» så lenge hun er i løpetid.  En hannkatt kan lukte en «villig katt» på lang avstand og «moroa» er overstått på fem minutter.

 

Må avlives

Katter som får jursvulster må som oftest avlives fordi svulsten har blitt stor med sår som har blitt infisert før eierne oppdager at Pus er alvorlig syk. Jursvulster væsker, kan lukte råttent og Pus vil slikke mye på den.  Spredning fra jursvulster går gjerne til brysthulen som gir Pus pusteproblemer hvis og når alt lungevev blir gjennomvokst av svulstvev.  Katter med massiv spredning til lungene har en gjennomsnittlig overlevelsetid på bare én måned.

 

Billig, men farlig!

Mange velger å gi p-piller til Pus av økonomiske grunner. Det er langt billigere å gi katten «pillen» enn å kastrere den. Et års forbruk av p-piller koster ca 200 kroner, mens kastrering koster fra 1500 til 2000 kroner. Men, får Pus kreft og du vil prøve å redde livet til kjæledyret ditt, må du regne med 5000 kroner om kreftsvulster skal fjernes.

 

Bestanden må kontrolleres

En hunnkatt som får gå ute, blir lett drektig hvis den ikke er sterilisert eller får P-piller.  To kull i året er vanlig.  Et annet kjapt regnestykke på hvor fort formering av katter går for seg om de får herje fritt er dette; En kjønnsmoden usterilisert hunnkatt og en ukastrert hannkatt vil, hvis de får gå fritt, i gjennomsnitt produsere 12 unger i løpet av et år. Året etter vil disse 14 kattene kunne produsere 84 kattunger. Innen 10 år vil man kunne ende opp med over 89 millioner katter!  Selvsagt skjer dette ikke i praksis, men det illustrerer hvilken enorm formeringsevne katten har og at katteiere har et ansvar for å holde antallet nede.

 

Hvis Pus fikk velge.

Hunnkatten blir vanligvis kjønnsmoden når de er 7-10 måneder, men noen blir det allerede når de er 4-5 måneder. Hannkatten blir kjønnsmoden ved 6-12 måneder. Løpetiden varer 4-8 dager og kommer med tre ukers mellomrom. Innekatter kan imidlertid ha løpetid hele året.

Faller valget på p-piller, bør du begynne å gi den til Pus ved 5 måneders alder ettersom den nærmer seg kjønnsmodning. Et godt alternativ er prevensjonssprøyte (P-sprøyte) som gis ved 5 måneders alder, og som virker fram til du bør vurdere å kastrere katten når den er rundt 8 måneder gammel.  Det ville Pus ha valgt om den kunne…

 

 

 

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.