KARVE: Kanskje det mest virksomme middelet i plantemedisinen

I denne episoden av “Urter & Planter” går praten videre med urtefatet i Norge. Lege og urte-entusiast Geir Flatabø og ernæringsterapeut Gunn-Karin Sakariassen tar praten om hvilke egenskaper karven kan ha for fordøyelsen og hvordan den er blitt brukt gjennom årene. Foruten om i surkålen er karven også mye brukt i akevitt. Under finner du oppskrift fra Gunn-Karin på surkål.

Karve

Geir Flatabø skriver om karve i dette innlegget i TV-Helse sin serie om urter og planter at:

På bygdene i gamle dager var man lite opptatt av kulinariske nytelser og eksklusive krydderier. Man hadde nok med å livberge seg. Safran og suppetimian hørte de rike til, den vanligste smaksforbedring bygdefolket benyttet seg av, var karvefrø. At denne planten kunne være nesten helt enerådende som kryddervekst i husholdningen, viser at den flere steder, særlig på Vestlandet, rett og slett kaltes «krydd». Krydd kunne ha en rekke bruksområder. I ost som pultost, er den fortsatt utbredt. Kjøtt, innmat og fisk kunne også få en smaksmessig «piff» med karve. Surkålen er i dag like full av karve som før, og vi støter også rett som det er på brødoppskrifter med karve i.»

 

LES MER OM KARVE: God fordøyelse med karve i kosten

 

Flatabø fortsetter å skrive om den postive effekten karve har vist seg å ha for mange fordøyelsesproblemer:

“Det hersker ingen tvil om karvens verdi som medisinplante. Ved fordøyelsesbesvær er karve kanskje det mest virksomme middelet i plantemedisinen.”

 

Ved fordøyelsesbesvær er karve kanskje det mest virksomme middelet i plantemedisinen, forteller lege Geir Flatabø oss. (FOTO: AdobeStock)

 

Oppskrift surkål

Du trenger:

 • 1 stort kålhode
 • 2 -3 ts karve
 • 1 -2 ts salt
 • 1 ts pepper
 • 2 ss eplecider-eddik
 • 6-7 dl vann
 • 1-2 ss smør

Slik gjør du:

 1. Bruk ostehøvelen om skjær kålen i tynne skiver.
 2. Legg dette i en kjele, med karve, salt, pepper, eplecider og vann.
 3. La dette koke under lokk i ca. 1 time.
 4. Kålen skal synke sammen og tilslutt har du oppi smøret som avrunding. Smak surkålen til.

 

 

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.