Borreliabakterien kan oppstå i forskjellige former (spiroket, i cellefri form (L-form) og cyste), og er noe av grunnen til at den kan være vanskelig å diagnostisere og behandle. Mange pasienter opplever fortvilelse i møte med helsevesenet.

Det er nå fem år siden Erna Solberg sa til Dagbladet at – Hun er villig til å se på alle metodene som anvendes og ga uttrykk for at hun ønsket en holdningsendring, at vi ikke vet alt i Norge, men kan kikke til utlandet.

 

LES OGSÅ: Han er et mørketall

 

Ifølge Aanes (Erna Solbergs nære medarbeider i 2013) ble det sagt at borreliose er en av sykdommene det skal forskes mer på under en regjering med Høyre.

Til Dagbladet den gang sa Aanes:

– Vi vil etablere en plan for å løfte forskningsinnsatsen på sykdommer som i dag har et dårlig behandlingstilbud, eksempelvis borreliose.

 

I tillegg til ytterligere forskning på skolemedisinsk behandling, må også forskningen inkludere urtemedisin og dens tilnærming til helbredelse av sykdom skriver Laila Wold, på nettsiden flaatthjelp.net. Hun skriver videre at ettersom det har vist seg at urter kan være til stor hjelp i behandling av denne sykdommen som skolemedisinen ikke har noen udiskutable gode løsninger for.

Hvis vi kikker til utlandet har det vist seg at behandling, som ikke har sitt utspring i skolemedisinen, har mye å tilby når det gjelder behandling av borreliose. Det later ikke til at dette i særlig grad er utprøvd i Norge ennå. Derimot er det kjent i USA, og også ellers i Europa.

En urt som får mye omtale på flaatthjelp.net, er roten av kardeborre (Dipsacus sylvestris / D. fullonum). Mange mennesker har klart å gjenvinne helsen helt og fullt med tinktur av kardeborre.

Roten av kardeborre har også gitt Laila Wold livet tilbake etter flere år med udiagnostisert nevroborreliose. Dette er dokumentert gjennom hennes to hjerneskanner, en fra den tiden da hun var svært dårlig og en som ble tatt etter at hun ble frisk

 

Laila skriver på flaatthjelp.net: Etter flere år med udiagnostisert nevroborreliose har jeg fått livet tilbake i gave takket være en urt, kardeborre – Tincture of Teasel Root. Flere diagnoser ble gitt underveis, men borreliose var ikke en av dem. Nevroborreliosen medførte store hukommelsesproblemer og tung depresjon. Denne historien viser hvor feil norsk helsevesen kan ta på grunn av manglende kompetanse. Heldigvis viser den også at det finnes hjelp å få, og at det finnes mennesker med et oppriktig ønske om å hjelpe uten at økonomiske motiver står i høysetet. Min vei tilbake til livet innebar bruk av Tincture of Teasel Root på en lav dose, tilsammen to 30 ml flasker over 7½ måneder, og behandlingen kostet meg ca. kr 300, inkludert porto fra USA der hjelpen kom fra.

 

På midten av 90-tallet kom den amerikanske urteterapeut Matthew Wood fram til at kardeborre er en virksom urt i denne sammenheng, noe som ble kjent gjennom The Book of Herbal Wisdom. Buhner, som både er urteterapeut og psykoterpeut, har utviklet et behandlingsopplegg basert på bruk av urter. Hans bok Healing Lyme – Natural Healing and Prevention of Lyme Borreliosis and Its Coinfections beskriver i detalj de ulike oppleggene.

Laila håper at hennes historie kan gi håp og være til trøst for andre som prøver å gjenvinne helsen til tross for motstand fra og manglende kompetanse i helsevesenet. Hun håper også på at norsk helsevesen snart våkner opp av dvalen og innser at det haster å finne løsninger for både diagnose og behandling av Lyme borreliose, og at helsevesenet i tillegg til å akseptere behovet for langvarige antibiotikakurer, finner det formålstjenlig å innlemme urter i sin behandling. Her er alt å vinne og intet å tape.

Hos Urtekilden finner vi mye informasjon om Kardeborre som har hjulpet mange mennesker med borreliose:

Den amerikanske urteterapeuten Matthew Wood har vært en pioner når det gjelder å bruke kardeborrerot ved borreliose, en behandling som har hjulpet mange mennesker, i noen tilfeller i betydelig grad. Tinktur av kardeborrerot brukes nå mye sammen med antibiotika og andre urter for å behandle borreliose, da det virker som om urten har evne til å trekke spiroketene ut av bindevev og andre steder i kroppen hvor antibiotika og immunsystemet ikke kan nå dem, og ut i blodomløpet slik at immunforsvaret kan ta hånd om dem.

Ifølge Wood er kardeborre en utmerket medisin ved leddskader og tilstander der muskler er alvorlig skadd eller betente, særlig de store leddene som skuldre og hofter, noe som kan medføre smerter, begrensning i bevegelsene og at muskler over hele kroppen er stive og såre.

Flere personer med borreliose har rapportert at de har erfart Herxheimer reaksjon (se neste avsnitt) ved bruk av kardeborre, noe som indikerer at urten bidrar til at spiroketene blir drept. Resultatene av behandling med kardeborretinktur har imidlertid vært blandete. Terapeuter, særlig på østkysten av USA, har rapportert om mindre påvirkning på spiroketene enn de som praktiserer i Wisconsin og Minnesota. Nesten alle terapeutene rapporterer at tinkturen er til hjelp ved problemer med artritt, smerter, sårhet og redusert bevegelighet. Terapeuter i Wisconsin- og Minnesota-området har rapportert at urten synes å drepe spiroketene. Forskjellen i resultater mellom regionene kan skyldes at det finnes forskjellige stammer av spiroketen. Det kan også ha sin bakgrunn i forskjellig dosering eller ulike symptombilder hos pasientene

I boken Healing Lyme Disease Naturally beskriver antropologen Wolf D. Storl om erfaringer med vellykket behandling med kardeborre i Europa. Det startet med at han selv overvant borreliose ved bruk av kardeborre. Han var intolerant mot antibiotika og var på leting i andre medisinske retninger etter noe som kunne hjelpe han.  

Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer ved Sørlandet sykehus, også kalt Flåttsenteret, tilbyr informasjon og rådgiving om flåttbårne sykdommer. Etter Tv-Helses henvendelse til Flåttsenteret har det ikke lykkes å få svar fra dem om urter er en av de behandlingsmetodene de ser nærmere på.

Kilder:

https://www.flaatthjelp.net/to-sma-flattbitt/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4971593/

https://en.wikipedia.org/wiki/Dipsacus_fullonum

http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/dips_ful.htm

http://buhnerhealinglyme.com/

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.