Tarmkreft er nummer to av kreftsykdommene som tar flest liv. Det skyldes at krefttypen er vanskelig å oppdage og at pasienten ofte kommer for sent til behandling. Fra 2021 vil alle kvinner og menn som fyller 55 år få brev om tilbud om å delta i et nasjonalt tarmscreeningprogram for å få ned tallene på antall tarmkrefttilfeller per år.

Øyvind Holme, overlege og nasjonal koordinator av tarmkreftscreeningprogrammet

Øyvind Holme, overlege og nasjonal koordinator av tarmkreftscreeningprogrammet forklarer til TV-helse at det har blitt en del misforståelser rundt hvem som blir kalt inn.

– Tall viser at etter fylte 55 år, begynner tarmkreftkurven å stige brattere. Når screeningprogrammet er klar til å sende ut invitasjoner, er det denne aldersgruppen med kvinner og menn som får tilbud om å delta. Screeningen gjentas deretter annethvert år til man er fylt 65. Vi forventer å kunne sende ut de første invitasjonene i 2021, og tilbudet skal bli landsdekkende i løpet av fem år. Det betyr at kun deler av landets 55- åringer blir kalt inn i 2021, deretter en ny pulje med 55 åringer i 2022 og så videre.

– Man faller altså utenfor om man er 60?

– Ja. Et sted må screeningprogrammet starte, og koloskopikapasiteten er for dårlig i Norge til at vi kan kalle inn alle over 55 år. Vi trenger tid for å utdanne leger og sykepleiere nok som kan ta imot screeningdeltakerne til undersøkelser. Vi kan ikke bruke de som jobber med slike undersøkelser i dag, fordi vi da tar fra de som er henvist av andre medisinske grunner. Det skal ikke være slik at de får lengre tid å vente på undersøkelser på grunn av screeningprogrammet, sier Holme.

– Vi satte 55 år som en nedre grense, siden det er her antall krefttilfeller virkelig begynner å stige. 90 prosent av de som blir rammet av tarmkreft, er 55 år eller eldre. Tall fra Kreftregisteret viser at det oppstår 4300 nye tilfeller av tarmkreft hvert år. 1600 pasienter dør av sykdommen, opplyser Holme til TV-helse.

Testen kommer i posten

Første trinn i undersøkelsen er enkel å utføre. Du vil få et «testsett» i posten. En såkalt iFOBT-test. På denne tar du en avføringsprøve, lukker igjen og returnerer testen til laboratoriet på Akershus Universitetssykehus.

– Prøven sjekkes for blod i avføringen. Hvis det påvises blod, blir du henvist videre til koloskopi ved ditt lokale helseforetak. Ved screening kan man påvise svulster i en tidlig fase av utvikling av kreft i tarmen, og da er mulighetene gode for å bli helt frisk, sier overlege Øyvind Holme.

Tegn du bær være oppmerksom på

Symptomer på tarmkreft kan oppleves som litt vage, og derfor være lett å bortforklare med andre mindre alvorlige tilstander som kan ramme fordøyelseskanalen.

Gjør du deg kjent med hvilke symptomer tarmkreft kan ha, vil du trolig også reagere raskere på endringene. Symptomer på tarmkreft kan være forandring i avføringsmønster over tid, følelse av å ikke ha fått tømt deg helt etter å ha vært på do, langvarig ubehag i magen, blod i avføringen, utmattelse over tid eller vekttap uten kjent grunn. Opplever du slike symptomer bør du ta kontakt med fastlegen din for å få det undersøkt nærmere.

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.