Kan mycoplasma bidra til ME?

Mycoplasma pneumoniae er et av mange smittestoff som herjer. (FOTO: AdobeStock)

Tekst Geir Flatabø | Tilrettelagt av Birthe Storaker

Det er vinter og forkjølelsestid,  og hoste- og influensatid. Det vil si smittestoff som trives i kjølig vær har sin storhetstid.

 

Mycoplasma pneumoniae er et av mange smittestoff som herjer. Det er en bakterie, som oppfører seg som virus. Den er bitte liten og er på samme måte som virus avhengig av en vert – et menneske – sine celler som gjør jobben med å hjelpe til å formere (multiplisere) seg.

 

Bakterien lager kronisk uspesifikk lungebetennelse (Mycoplasma pneumoni). Det vil si de fleste blir lite syke. Til gjengjeld er det noen som bruker urimelig lang tid på å bli frisk, omtrent som med kikhoste. Fordi den også mangler vanlig bakteriecellevegg er det mange antibiotika – slik som penicilliner – som ikke hjelper.  For å lure verten sitt/vårt immunforsvar, så plukker den opp proteiner til celleoverflaten og på den måten kan den også bidra til å lage autoimmune kryssreaksjoner.

 

Navnet Mycoplasma stammer fra at noen arter vokser omtrent slik som sopp, og det gav opphav til slektsnavnet.

 

Typisk sykdomsbilde forårsaket av Mycoplasma er kronisk hoste ofte kalt for viruslungebetennelse. Men det er også beskrevet årebetennelser og «blodpropp betennelser» som tilskrives Mycoplasma.

 

Ved å være så liten greier Mycoplasma å leve inni menneskeceller, og på den måten unngå vårt immunforsvar av celler og antistoff som til enhver tid er ute i blodet. At den også etterligner verten – mennesket – med å ha proteiner som ligner mennesket sine, kan den også utløse autoimmmunsykdommer. Slike autoimmunsykdommer rammer andre organer enn lungene, slik som hjernen (PANS)Opptil 25% av lungeinfeksjoner kan gi betennelser andre steder.

 

Ved å leve inni celler kan den overleve lenge og gi langvarig hoste og andre sjukdommer. Ifølge professor Garth Nicholson ved The Institute for Molecular Medicine produserer mycoplasma toksiner. Det er et giftstoff som bidrar til nedsatt mitokondriefunksjon. Hydrogenperoksid skader produksjon av glutathion og membraner i mitokondriene,  og slik bidrar til  ME – kronisk trøtthet.  Han hevder at omtrent 40% av alle ME pasienter blir bedre ved LRT – Lipid Replacement Therapy, som går ut på å bedre mitokondriefunksjonen med fosfolipider (Lecithin).

 

Utløsing og forverring av Astma, KOLS og Cystisk Fibrose med kronisk hoste er blant sjukdommer som blir tilskrevet Mycoplasma. I følge Wikipedia skyldes 40% av alle smittsomme lungebetennelser Mycoplasma, og hyppigst seinsommer og høst, som om den blir fortrengt av andre mikrober om vinteren. Smittemåte er typisk ved hoste – dråpesmitte –, det vil si den tørker ut og dør om det tar for lang tid før den når neste person.

 

Lungebetennelsen må av og til bli påvist med røntgen, fordi den ikke alltid er hørbar med legens stetoskop, ellers kan den påvises med en eller flere blodprøver.

 

Antibiotika blir brukt når sykdommen er for plagsom, men skal vi tro informasjon på internett, så finnes det oppskrifter med bakepulver – bikarbonat – som nokså mange sverger til skal hjelpe både på hosten og resten av sykdomssymptomene.

 

Mer om mycoplasma og bikarbonat på Tv-Helse.no neste uke.

 

Kilder:

https://en.wikipedia.org/wiki/Mycoplasma_pneumoniae

 

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.