Talsmenn for denne terapien, som også er kjent som jording, hevder det kan bidra til å smertelindring, redusere stress, depresjon og angst, og hjelpe oss å håndtere smerte bedre.

Og en ny forskningsstudie er enig. En gruppe på 16 massasjeterapeuter, et yrke som rutinemessig lider av smerter og plager, rapporterte at de føler mindre smerte og har fått bedre søvn etter at de hadde jordet seg hver dag i en måned.

Forskere ved University of California i San Diego testet jording på gruppen i løpet av en seksukers periode, som inkluderte to uker da de ikke bruker teknikken. I de fire ukene av jording, var de barføttes hele dagen og sov under et laken som hadde en jordet forbindelse til bakken utenfor soverommet.

Gjennom de seks ukene ble deres smerte, fysiske funksjon, angst, depresjon, tretthetsnivåer og søvnmønster vurdert, og terapeutene rapporterte «betydelige» forbedringer i ukene da de var i jording, rapporterte forskerne. Biomarkører av inflammasjon, blodviskositet og hjertefrekvensvariasjon hadde også blitt forbedret.

Jakten på vitenskapelige bevis for at jording påvirker menneskets fysiologi og helse begynte med DRS. Karol og Pawel Sokal i Polen og Clint Ober i USA i 1990-årene.

Kabel-TV-gründer Clinton Ober fikk en alvorlig sykdom og hans interesse for jording var basert på hans innsikt i hvordan elektriske systemer fungerer. I hovedsak hevder han at kroppens systemer kan være harmoniserte gjennom direkte kontakt med jordens elektriske energier.

Biofysikeren James L. Oschman har arbeidet med cellebiologi og biofysikk blant annet med nobelprisvinneren i medisin eller fysiologi, Albert Szent-György.

Han sier at dette er et enkelt tiltak som styrker organismen, og det har ingen bivirkninger. Man får tilført elektroner fra jorda, noe som har vist seg å være gunstig ved en rekke sykdommer og plager, for eksempel autoimmune sykdommer og smertetilstander. ”Nøl ikke, alle bør være jordet!” sa Oschman på et foredrag på Litteraturhuset i Oslo fjor.

Hva er jording?

Jording er å gå barføtt eller ligge på bakken ute, eller å sitte, arbeide eller sove innendørs mens man er koblet til en leder som tilfører kroppen jordens naturlige helbredende energier. ”Jorda” inne kan være et laken eller en matte man sitter med bare føtter på, begge koblet til jord. Ved å ta i bruk jordingslaken i senga kan man bli eksponert for elektroner 8–9 timer i døgnet, man kan bruke jordingsmatte der man jobber, og der hvor det er mulig, velge flislagte gulv i direkte kontakt med jord.

Man kan få tilsvarende effekt av å innta vitamin C, som også tilfører kroppen elektroner.

Livgivende elektroner

I steinalderen gikk alle barbeint og var alltid i kontakt med bakken, som ga dem livgivende elektroner. Da mennesket begynte å bygge hus, var gulvet gjerne hardtråkket jord, og kyr og andre husdyr som oppholdt seg inne i deler av året, tråkket direkte på jord. De første skoene var av lær, som delvis leder elektrisitet, mer ved at føttene svetter. Først i nyere tid begynte vi å isolere oss mot jorda ved å ta i bruk tregulv, terrasser av tre og sko som ikke leder.

Siden norske hus i dag stort sett har tregulv som ikke leder elektroner fra bakken, går vi glipp av gratis antioksidantbeskyttelse. Når man tar seg en pause fra innendørs jobbing, kan man ta seg en tur barbeint i gresset eller til og med på asfalt eller betong, som også leder elektroner. Har man mulighet, kan man legge seg i gresset med bar overkropp.

 

Kilder:

https://www.wddty.com/news/2019/06/bare-feet-therapy-grounding-eases-pain.html

Dag Viljen Poleszynski: «Få naturen inn i huset», Helsemagasinet 5/2017

Iver Mysterud: «James Oschman, en energimedisinsk guru langt forut for sin tid», Helsemagasinet 6/2018

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.