Jodmangel hos gravide kan få alvorlige konsekvenser for utviklingen av fosteret og barnet kan bli født med fysiske og kognitive begrensninger.

I begynnelsen av juli 2016 kom det frem gjennom en undersøkelse av folkehelseinstituttet at mild og moderat jodmangel i svangerskapet kan ha stor innvirkning på barnets utvikling. – Vi må ha fokus på å få opp jodnivået i en stor andel av befolkningen, ikke minst hos unge kvinner og gravide, sier lege Lars Omdal ved Balderklinikken.

 

Fram til midten av 1900-tallet var jodmangel vanlig i Norge

På verdensbasis er det opptil 1 milliard mennesker som har jodmangel idag. Professor i ernæring Anna Haug ved Norges miljø-og bioviteskapelige universitetet i Ås sier at jordsmonnet i Norge idag innholder lite jod og det tilsettes derfor gjennom kosten til kua, slik at melk blir en god kilde til jodinntak. Etter det ble jodmangel i Norge redusert. I følge professoren tåler 95-97 prosent av oss nordmenn laktose, men i følge Opplysningskontoret for Meieriprodukter går antallet personer som ikke bruker melk i befolkningen gradvis ned.‒ Fisk er også en god kilde til å få i seg od gjennom kosten, påpeker Omdal. Vi har to hovedkilder til jod i ett vanlig norsk kosthold og det er melk og havets matfat, spesielt hvit fisk, sier han.

 

 – SE OGSÅ: Får du i deg nok jod?

Er jod viktig for stoffskiftet?

​Jod er også nødvendig for at kroppen skal kunne lage thyroid-hormonene trijodtyronin (T3) og tyroxin (T4). Disse hormonene regulerer menneskets stoffskifte . Hos barn er hormonene viktigefor normal vekst og utviklingen av sentralnervesystemet.

 

 – LES OGSÅ: Urovekkende mange gravide har jodmangel

 

 

 

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.