Forskning. Hvis en gravid kvinne lider av jernmangel (anemi) tidlig i svangerskapet, kan fosteret påvirkes svært negativt. En studie viser at det er en økt risiko for autisme, ADHD og intellektuelle funksjonshemminger hos barnet. Studien ble gjennomført ved Karolinska Institutet og publisert i tidsskriftet JAMA psykiatri.

Forskerne fant at barn av mødre med anemi identifisert før svangerskapsuke 31 hadde en litt høyere risiko for å utvikle autisme og ADHD, og en markant høyere risiko for intellektuell funksjonshemming i forhold til friske mødre og mødre som fikk anemi senere i svangerskapet.

Forskerne bak studien understreker viktigheten av at fremtidige mødre har tilgang til tidlig testing for jernnivåer og får ernæringsveiledning, men de sier at det er nødvendig med videre forskning for å finne ut om jerntilskudd tidlig i svangerskapet kan være det rette.

Andre studier viser at 15 – 20% av gravide kvinner globalt lider av jernmangel. Anemi betyr at det er for lite røde blodlegemer for kroppens ulike organer for å få nok oksygen og her spiller jernnivået en sentral rolle. Den vanlige situasjonen er at jernmangel oppstår hos moren sent i svangerskapet, men det skadelige er jernmangel som er tilstede tidlig i svangerskapet.

Heldigvis diagnostiseres svært få kvinner med anemi under tidlig graviditet. Av like under 300.000 mødre og mer enn en halv million barn født i Sverige mellom 1987 og 2010, ble mindre enn 1% av alle mødre diagnostisert med anemi før svangerskapsuke 31.

Sammenligning av data

Blant de 5,8% av mødrene som ble diagnostisert med anemi, hadde bare 5% diagnosen tidlig. 4,9% av barn opplevde autisme hos mødre som lider av anemi tidlig og 9,3% av barn hadde ADHD sammenlignet med 7,1% av barn til mødre uten anemi. 3,1% hadde en intellektuell funksjonshemming sammenlignet med 1,3% av barn av friske mødre.

Forskerne anslår at risikoen for autisme hos barn av mødre rammet av anemi tidlig er 44% høyere sammenlignet med friske mødre. Risikoen for ADHD var 37% høyere og risikoen for intellektuell uførhet var 120% høyere.

Forskerne påpeker at anemi i slutten av svangerskapet, etter svangerskapsuke 30, ikke er knyttet til høyere risiko for ADHD, intellektuelle funksjonshemminger og autisme.

«En anemidiagnose tidlig i svangerskapet kan bety en mer alvorlig og langvarig ernæringsmessig mangel til fosteret. Ulike deler av hjernen og nervesystemet utvikles på forskjellige måter under svangerskapet, slik at eksponering for en tidlig blodmangel kan påvirke hjernen helt annerledes enn om man utsettes på et senere tidspunkt, sier Renee Gardner, prosjektkoordinator ved instituttet for offentlig helsevitenskap og studiets hovedforfatter.

En annen observasjon er at babyer til mødre med tidlig anemi har en tendens til å være små ved fødselen i motsetning til babyer til mødre med anemi sent i svangerskapet.

Babyer til mødre med sen anemi er normalt født med gode jernverdier i motsetning til barn hvis mødre led av jernmangel under det meste av svangerskapet.

Reservasjoner

Forskerne klarte ikke å finne ut om anemi på grunn av jernmangel kan ha blitt forårsaket av andre faktorer, men studiens forfattere hevder at det er mulig at jernmangel i hjernen til det voksende fosteret kan ligge bak denne utviklingen, noe som støtter ideen om jerntilskudd til mødrene.

Voksne kvinner trenger vanligvis 15 mg jern per dag, men behovet kan øke ytterligere senere i svangerskapet. Gravide kvinner bør diskutere sitt jerninntak med en lege eller jordmor å sikre at det ikke blir for mye.

Text/re-write: Torbjörn Sassersson oversatt og tilrettelagt av Birthe Storaker | Foto: Carlo Navarro. Licens: Unsplash.com (free use)

Kilde

Finansieringskilder

  • Vetenskapsrådet
  • Strategiska forskningsområdet inom neurovetenskap på Karolinska Institutet

Publikasjoner

 

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.