Insulinresistens – viktig markør for hjerte- og karsykdommer

Flere forsker ved anerkjente universiteter har deklarert at “alle over 50” bør gå på kolesterolsenkende medikamenter (statiner) for å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, inkludert barn med høyt LDL-kolesterol helt ned i 8-årsalderen.

Men ifølge denne saken publisert i The Pharmaceutical Journal blir statinenes effekt i økende grad satt spørsmåltegn ved i det medisinske miljøet. Publikasjonen sikter til den delte oppfatning av at statiner fungerer forebyggende. De viser til en rekke publikasjoner hvor statiner ikke viste noen forebyggende effekt mot hjerte og karsykdommer, flere viste derimot alvorlig helsefare.

 

Andre studier har også konkludert med at de som gikk på statiner ikke levde lenger enn de som fikk placebo. Nå fremkommer det at det finnes en annen faktor som kan endre hvordan vi behandler høyt kolesterol med statiner.

 

– Les også: Høyt kolesterol? Medisin kan være unødvendig

 

Kolesterolet er ikke synderen

Det viser seg å være mange hull i teorien med å bruke LDL-verdier som markør for den antatte forebyggingen mot hjerte- og karsykdommer, herunder bruken av statiner. Det viser seg nå at det kan være insulinresistens som er den viktigste markøren for utviklingen av hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2. Matematiske modeller viser at korrigering av insulinresistens hos unge voksne kan forhindre 42% tilfeller av infarkt.  Studien rapporterte at den nest viktigste markøren for hjerte -og karsykdommer er systolisk hypertensjon (høyt blodtrykk). Ved forebygging av insulinresistens og høyt blodtrykk viser forskerne her til at infarkt reduseres med 36%.  Les mer i “The cholesterol and calorie hypotheses are both dead — it is time to focus on the real culprit: insulin resistance”

 

Kilde:http://www.pharmaceutical-journal.com/opinion/insight/the-cholesterol-and-calorie-hypotheses-are-both-dead-it-is-time-to-focus-on-the-real-culprit-insulin-resistance/20203046.article

 

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.