Ingen lege har sagt til meg at dette kan være mulig!

Patrik Olsson er den første blinde person som har gjennomført det tøffe terrengløpet Tough Viking i Sverige. Løpet bestod av 8 km terreng og 25 hinder. Han står for denne bragden sammen med sin ledsager gjennom løpet Frederic Söderlund, som er yrkesoffiser og en del av team Kostdoktorn. Tough Viking er det første, største og mest utfordrende terrengløpet i Norden. Patrik sprang løpet til inntekt for en utredning av kostbehandling ved type1 diabetes hos Kostfonden.

‒ Det som reddet meg var venner rundt meg og interesse for trening, forteller Patrik.

Patrik Olsson var fire år gammel da han fikk diabetes type1, en sykdom som tærer hardt på kroppen. Som 22-åring mistet han synet på det ene øyet og 2010 på det andre. Da var han 36 år gammel.

‒ Det som reddet meg var venner rundt meg og interesse for trening, forteller Patrik. Så begynte jeg også å lære om lavkarbo kosthold, forteller han videre. En av første bøkene han leste var Fettskrämd av Lars-Erik Litsfeldt. Etter det droppet Patrik karbohydratene, men en dag var det treningsvenn som tipset han om bønner.

Vi møter Patrik på Crossfit Oslo. Han tar en økt i forbindelse med den norske lansering av boken «Bedre med bønner». Boken er ført i pennen av Lars-Erik Litsfeldt som han ble kjent med gjennom facebookgruppen «smarta diabetikere». Patrik kjente til Litsfeldt fra hans bøker om kosthold og var den personen som hadde inspirert han til å prøve et lavkarbokosthold.

‒ Hvis jeg noen dager optimaliserer alt jeg har lært om resistent stivelse i kombinasjon med trening så trenger jeg ikke noe insulin i det hele tatt utover det langtidsvirkende.

Boka «Bedre med Bønner» handler om Patriks kamp mot type1 diabetes som gjorde ham blind. Den  handler om hvordan Patrik har spist seg 25 kg lettere på 2,5 måneder med bønner og i tillegg drive styrketrening. Etter 40 år med diabetes type 1 kunne Patrik Olsson kutte ned på insulinsprøyter. Endring av kosthold pluss styrketrening med vekter ble oppskriften på hvordan han dramatisk redusere sin insulinmengde fra 100 enheter om dagen til mellom null og 25.

Oppskriften på suksessen er en halv kopp bønner som en orrett til hvert måltid og en lik mengde bønner til dessert. Kostholdet generelt er vanlig lavkarbo diett med grønnsaker og kjøtt men lite fett. «Det er en del karbohydrater i bønner, men jeg testet det ut og effekten var enorm», sier Patrik.

‒ Hvis jeg noen dager optimaliserer alt jeg har lært om resistent stivelse i kombinasjon med trening så trenger jeg ikke noe insulin i det hele tatt utover det langtidsvirkende. På vanlige dager vil jeg ikke ta insulin til hvert måltid, sier Patrik Olsson. ‒ For meg, er det en revolusjon. Jeg har tatt insulin til hvert måltid i 40 år. Ingen lege har noen gang sagt til meg at dette kan være mulig.

 

Hans nye kjæreste Maria hadde i mellomtiden slitt med å komme ned fra 120 til 100 kg med vanlig lavkarbodiett og en personlig trener. Maria har ikke diabetes, men redusert insulinfølsomhet. Det fører til at kroppen skiller ut mye insulin og at hun derfor lett får vektøkning. Insulinets oppgave er å rydde opp overflødig blodsukker og putte den i fettceller. Når Patrik overbeviste henne om å legge bønner til kostholdet og samtidig begynne med intens vekttrening, mistet hun raskt 40 kilo. ‒ Nå har jeg bare halvparten av kjæresten min igjen, sier Patrik.

Begge har eksperimentert med seg selv, med moderne utstyr, målinger og dokumentert sine egne blodsukkerverdier.

Forklaring på fenomenet mener han er at bønner er en god kilde til resistent stivelse. Det er en type av stivelse som ikke blir absorbert i tynntarmen men når hele veien til tykktarmen hvor det blir mat for bakterier. ‒ Det rare er at jeg ikke har måttet fjerne noe, bare legge til bønner. Faktum er at blodsukkeret selv har redusert seg i løpet av måltidet, sier Patrik. Alle typer bønner synes å fungere, men det de har eksperimentert mest med er kidneybønner og kikerter.  ‒ Bønner synes å fungere, om ikke på alle så på de fleste, sier Patrik Olsson.

Patrik Olsson er den første blinde person som har gjennomført det tøffe terrengløpet Tough Viking i Sverige.

‒ Mitt mål er å hjelpe andre diabetikere fra å bli blinde eller få andre komplikasjoner, sier Patrik. Hvis jeg hadde visst dette tidligere hadde alt vært annerledes. Jeg hadde sannsynligvis ikke blitt blind, avslutter han.

 

Patriks bønnediett

Tre viktige elementer:

  • Lite karbohydrater.
  • Bønner: 0,5 dl før og etter hvert måltid.
  • Fysisk aktivitet: intensiv vekttrening har flere positive effekter for diabetikere.
  • Type bønner: alle bønner utenom hvite bønner fungere bra.

Kommentar: Fordi Patrik trener hardt spiser han ca 200 gram kjøtt av ulike typer samt grønnsaker til hvert måltid.

Kilder:

Skjønne bønner – Patrick fenomenale helsereise

 

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.