Alzheimers sykdom: Hvordan kan norske leger lære om effektive, naturlige helbredelsesmetoder når deres viktigste tidsskrift ikke slipper til informasjonen?

Spørsmålet stilles i en pressemelding fra Helsemagasinet. De ønsker å bidra til å informere leger i norsk helsevesen om at demensutvikling kan forebygges og behandles på naturlig vis. Forsøk på å nå frem med informasjon om dette gjennom norges største fagtidsskrifter i medisin, Tidsskrift for den norske legeforening (TNL) og Dagens Medisin (DM) blir stoppet. TNL og DM viser ingen interesse.

Norske pasienter blir skadelidende

Ovennevnte tidsskrifter ønsker ikke å publisere noe om hvordan alzheimerpasienter kan få et bedre liv med enkle metoder. Dette er uheldig for debattklimaet og for demente.
I siste utgave av Helsemagasinet (3/2019) skriver biolog Iver Mysterud om sine kontakter med TNL og Dagens medisin vedrørende en kronikk om hans bok Håp ved demens og Alzheimers sykdom: Hva alle bør vite. Boka gir en oversikt over forskning på miljøårsaker til Alzheimers sykdom og hvordan kunnskapen om miljøårsaker kan brukes for å forebygge og behandle demensutvikling. Innlegget ble avslått i begge fora. Et særlig viktig tiltak for å motvirke og bedre demens er å unngå karbohydrater og spise mer naturlig fett.

Mange leger som følger med i internasjonale fagtidsskrifter, beklager seg over at det i TNL ikke settes fokus på temaer av denne typen. Flere av dem har uttrykt skuffelse over at TNL ikke vil publisere faglig baserte råd om behandling av demens.

Mysterud mener at alle leger bør kjenne til hvilken viktig rolle miljøårsaker har på utvikling av demenssykdommer. At det synes umulig å slippe til med denne informasjonen i legenes egne organer, vitner om fagpolitiske føringer som innebærer prioritering av farmasøytiske medikamenter i stedet for mer virksomme, naturlige metoder.

Mysterud opplever at den viktigste plattformen for norsk medisinsk debatt er et lukket forum uten vilje til å fornye seg.