Inflammasjon i kroppen kan være pådriver for sykdomsutvikling, ifølge lege og spesialist innen fysikalsk medisin Michael Thorp. Han sier at ved å måle micro-CRP får vi informasjon om det er inflammasjon i kroppen og  kan da forebygge sykdom.

micro-CRP, inflammasjon i kroppen, forebygge sykdom, måle micro-CRP
lege og spesialist innen fysikalsk medisin Michael Thorp (foto: TVHelse.no)

Michael Thorp har stor interesse for å avdekke inflammasjon i kroppen hos sine pasienter. Han sier at folk merker inflammasjon selv når de kjenner seg litt dårligere enn bare i dårlig form. ‒ Dette kommer ofte sammen med overvekt og lavt stoffskifte, sier han videre.  At man merker mer slitenhet etter trening og får sug etter usunn mat  kan blant annet være tegn på inflammasjon.

For å kunne sjekke dette nærmere kan man ta en standard blodprøve hos fastlegen og sjekke verdien på micro-CRP. ‒ Hvis den er forhøyet er det absolutt noe man må gjøre med helsa, sier Thorp. Micro-CRP er ett signalstoff som skilles ut i blodet hvis immunceller “snakker” sammen. Snakker de sammen er det tegn på inflammasjon. Tiltak du kan gjøre for å bremse inflammasjon i kroppen er selvfølgelig å kutte ut røyk og snus og se på kostholdet for å finne det kostholdet som passer deg best mulig, avslutter han. Normalverdien på micro-CRP skal ligge på under 5, og helst være så lav som mulig.

 

 

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.

3 KOMMENTARER

 1. Har du en kommentar til dette:
  «On average, people in the West have 10 to 15 times more omega-6s in our bodies than omega-3s. This is one of the reasons why all the diseases that are nourished by inflammation (arthritis, allergies, heart trouble, Alzheimer’s, depression and cancer) are in constant progression in Western countries.»
  Dr. David Servan-Schreiber (https://en.wikipedia.org/wiki/David_Servan-Schreiber)

  Jeg fikk målt min Bioindex (9.2) i juni, og har nå bedt om å få regnet ut forholdstallet for omega-3 : omega-6. Venter på svar fra Vitas.no

 2. Jeg ser at det kun finnes «CRP» på min fastleges prøvetakingsskjema.

  Ingen av disse står på skjemaet :
  Høysensitiv-CRP, mikroCRP, high sensitivity CRP, hsCRPTEST
  NLK-kode NOR05091, prøvetaking serumrør med gel.
  Referanseområde, < 3,0 mg/L (Unilabs)

  Må jeg i så fall bestille en slik prøve privat, og hvor?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.