Det svir, strammer, klør og flasser i disse tider. Ja, nettopp leppene.  Vi går inn månedene med tørr inneluft og kald uteluft. Det liker ikke leppene, men hva enn du gjør: ikke slikk deg om munnen!

Det er naturlig å tenke at spytt er det eneste fornuftige å tilføre når leppene svir, klør og blør.  Nei.  Ikke tenk tanken en gang.  Spytt inneholder fordøyelsesenzymer som skader den naturlige fettbarrieren på leppene og virker «avfuktende».  Spytt er altså det verste du kan smøre leppene med.

 

Ikke avhengig

Onde tunger vil ha det til at vi kan bli avhengig av leppepomade og derfor skal holde igjen med den. Ifølge forskerne er det ikke noe som tyder på at bruk av pomade får leppene til å slutte med å produsere egen fukt.  Det kan dog være lurt med et moderat forbruk for ikke å unngå parfymeallergi. Bruk pomade med solfaktor.

 

Kjerringråd

Det finnes flere effektive kjerringråd mot såre og sprukne lepper.  Kokosfett kan hjelpe.  Likeså å smøre honning på leppene like før leggetid. Noen hevder å ha nytte av linfrøolje som skal brukes på kvelden mens andre sverger til brystvortekremen, Purelan. Den er riktignok beregnet for ammende, men har god effekt på tørre lepper. Det mest effektive rådet er:  ikke slikk!

OBS!  Tørre lepper kan være tegn på vitaminmangel og andre tilstander, så vedvarer plagene skal du la legen ta en titt.

 

 

TV Helse informerer om alt innenfor helse, medisin, skjønnhet, kosthold og trening som kan ha betydning for deg og din livskvalitet. Vi vil gi deg gode råd og nyttige tips som kan bidra til at du blir i stand til å gjøre riktige valg i forhold til din egen helse.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.