fbpx

Hvorfor snakke ned naturlig mat?

På TV2s Helsekontrollen i går fikk vi nok en oppvisning i elendig journalistikk.
Tekst: Kristine Oddvin Andersen
 

Jeg er målløs. Dette er faktisk ikke morsomt. Men det er veldig dumt.

For å avklare aller først: Jeg synes det er helt på sin plass at udokumenterte og fabuløse påstander som overhodet ikke kan dokumenteres på noe sett og vis blir imøtegått.

Nei, kollagenet vi spiser blir ikke mirakuløst til kollagen i huden vår eller håret vårt, helt automatisk. Å si ting som at man eksempelvis «tilfører kollagen til huden» eller at man blir vakrere av kraft blir derfor mildt sagt søkt. Det er nok en del aktører rundt omrking som kanskje skulle gått en ekstra runde før de krydret uttalelsene sine.

Det er slettes ikke nødvendig å påstå at du «blir vakker» av kraft for å si noe om de potensielle fordelene. Eller at du «blir sunn» av det (hva nå enn det skulle bety).

LES OGSÅ: God tarmhelse gir mindre plager med allergi

Det er slettes ikke sikkert du vil sove bedre av det heller (til tross for at det finnes studier som indikerer av søvn kan påvirkes positivt og at mange rapporterer om dette) for det kan være en drøss med årsaker til at du sover dårlig i utgangspunktet, og at søvnen ikke blir bra før du faktisk får korrigert disse.

Så hva er det da som gjør dette innslaget så dumt?

Jo, å bruke tid og energi på å snakke ned naturlig mat laget fra bunnen, når vi stadig får bekreftet at den industriprosesserte maten er en av de største truslene mot helsa vår, og det å lage mat fra bunnen av er nettopp det folk trenger mer inspirasjon til å gjøre.

Det gjør dette innslaget dumt.

Folk trenger ikke flere unnskyldninger for å erstatte ekte kraft med industriprodusert buljong full av raffinerte planteoljer og smaksforsterkere, eller hva? Det holder vel lenge at det å koke kraft tross alt er en god del mer tidkrevende i en travel hverdag? (saken fortsetter under bildet)

(Bilde hentet fra minmat.no)

Det som også er sikkelig dumt er at mange av seerne antagelig sitter igjen med en oppfattelse av at kraft bare er «lureri» og at de som anbefaler det er idioter («dumme») eller svindlere (eller begge deler) som prøver å lure fra deg pengene dine.

Joda, vi ser jo alle hvor mye penger det er å hente på å selge kraft her i landet. Hvor ble det av den fantastiske kraftbaren vi hadde en stakket stund på Løkka? Det er neppe mange som kan påstå å ha blitt kraftsvindlet, nei.

At ildsjeler som Siv Hauge (intervjuet i innslaget og eier av kraftbaren Ur), som ga blod, svette og tårer for å få kraft ut til folket, og som i samme slengen støttet og promoterte norske (småskala)produsenter, bønder som setter dyrevelferd på agendaen, som driver økologisk, bærekraftig og ivaretar miljø skal bli fremstilt som en lurendreier er svært trist.

SE OGSÅ: UR MODERNE PÅ GRÜNERLØKKA

Er dette fem minutters sammenkoket (!) av ytringer om kraft en god fremstilling av realiteten?

Nei.
Dette er svært middelmådig journalistikk.
Det blir som en billig industribuljong.
Symptomatisk for så mye i vårt moderne samfunn.
Fort og gæli. Overfladisk. En dårlig kopi.
Tilsynelatende tilstrekkelig og overbevisende i sin vitenskapelige retorikk/markedsføring, men i realiteten ikke.

En god, naturlig buljongterning kan ha sin plass på kjøkkenet den, men ingen må tro at det er en fullgod erstatter for kraft. Buljongen er kun smak i en terning. Ingen av aminosyrene, og i verste fall ultraprosessert med lumske tilsetningsstoffer.

Kraft er mer omstendelig, tar litt mer tid enn som så, den har langt mer dybde. Det vet enhver kokk med respekt for seg sjøl. På samme måte som det tar mer enn fem minutter å gi et nyansert og godt bilde av hva kraft er og hva forskning og erfaring sier om dens bestanddeler og fordeler.

Jeg ser gjerne at påstander som har vært gitt blir nyansert, men ikke at relevant forskning overhodet ikke kommenteres. Påstandene om krafts mulige fordeler blir her ikke imøtegått.

«Ekspertene» forklarer kun hvorfor kollagen du spiser ikke automatisk blir kollagen i huden din, og snakker ellers som om det å promotere kraft og mat laget fra bunnen er et onde i samfunnet som bidrar til «matangst».Tynnere argument er det lenge siden jeg har hørt.

For de som tar seg bryet med å lete, så vil de finne mye forskning om eksempelvis glysin og prolin der ute. Forskning som gir et temmelig solid grunnlag for å påstå at det å få i seg kraft kan ha mange fordeler.

Mer om kraft med kilder til diverse forskning finnes i innlegget Kraft i ben og armerskrevet av Johnny Laupsa Borge, master i human ernæring og doktorgradsstipendiat ved universitetet i Bergen. Så kan man selv se nærmere på studiene og gjøre seg opp en mening.

Men hva kraft kan og ikke kan utrette i kroppen er egentlig på siden av hva jeg ønsket med dette innlegget.

Hva forskningen viser og ikke viser, om studiene er grundige nok og om det finnes mange nok av dem til å slå fast noe for sikkert, er en mer nyansert diskusjon enn man kanskje skulle tro. Det vil herske ulike meninger om dette, også blant «ekspertene».

Dette handler for meg om det store bildet, signalene vi ønsker å sende og signalene vi trenger å få.

Hva med bærekraften?

Ja, det ligger i ordet ikke sant? Er ikke det å koke kraft en utmerket ressursutnyttelse helt i tråd med dagens oppfordringer om å spise hele dyret og kaste mindre mat? Dette er matressurser vi har benyttet oss av i uminnelige tider, men som vi på et tidspunkt sluttet med, da vi ikke lenger hadde tid, eller da industrien lagde billige etterligninger for oss og markedsførte dem som om de var the real thing.

Hva med mattradisjonene? Og matkunnskapen?

Jeg nevnte det også i blogginnlegget hvor et par «eksperter» konkluderte med at industriprodusert ketchup var like god, om ikke bedre/sunnere, enn hjemmelaget, fermentert ketchup:

Jeg trodde noe av det viktigste var å få folk til å se en helhet, til å få et sunt overblikk, inspirasjon, forståelse og motivasjon til å lære mer om mat og helse? Lage mat fra bunnen, føle på mestring. Hva med å la ungene være med, slik at de lærer hva maten består av? Lære bort til kommende generasjoner hvordan vi lager mat, hvorfor og hvordan maten er så viktig for oss.


Jeg siterer igjen artikkelen i Norsk tidsskrift for ernæring:

«Nyere studier antyder at inntaket av ultra-bearbeidet mat kan være en indikator for utvikling av livsstilssykdom. Flere land kan vise til at mengden av ultra-bearbeidet mat har økt kraftig de siste tiårene og Norge er intet unntak – nesten 60 % av den maten vi kjøper i butikkene regnes som ultra-bearbeidet. Denne endringen i kostholdsmønstre sees nå i hele verden og økende inntak er forbundet med risiko for fedme og andre kostrelaterte sykdommer. Er tiden moden for å skifte fokus fra enkelte næringsstoffer over til helhetlige kostmønstre? Bør vi i mye større grad fokusere på bearbeidingsgrad som indikator for sykdomsutvikling og for utarbeidelse av kostråd til befolkningen?»


 

Det begynner å bli tynt med tvil om hvilken vei vi trenger å gå.Jeg tror ikke jeg trenger utdype det noe mer. I disse tider, hvor vi ser hvor viktig det er å ha en sterk kropp, uten sykdom og ubalanser som gjør oss ekstra utsatt for trusler utenfra, burde dette være opp og frem i enda større grad enn før. Vi trenger en helserevolusjon og vi trenger en #helsedugnad. Den viktigste dugnaden den pågår fortløpende, hele tida, gjennom mine og dine hverdagsvalg.

Så dette innslaget blir nok et steg i motsatt retning av hva vi burde bevege oss i.

Nok et feilslag i forhold til å motivere folk til å ivareta tradisjoner, lage mat fra bunnen av og satse på naturlige matemner fremfor dyre og dårlige industrifremstilte etterligninger.

Jeg ser nok av uerfarne mødre på barnematgruppene som lurer på hvorfor de ikke heller bare kan bruke buljongterning i stedet for å ta seg bryet med å koke kraft. Men det er jo ikke så rart, når man ser hva som blir motarbeidet og hva som blir markedsført.

Så dette et er trist, folkens.
Skikkelig trist.
Vi har en stor og viktig jobb å gjøre.

BLI MED PÅ HELSEDUGNAD OG KRAFTDUGNAD!
Vil du delta i denne viktige dugnaden, så la stemmen din bli hørt!

Koker du kraft, ta gjerne bilde av kraftgryta, kraftkoppen eller deg selv sammen med koppen (så vi ser hvor vakker du er blitt av å drikke kraft).

Bruk #kraftdugnad og gjerne også #helsedugnad.

Tagg meg gjerne med @tankekilden, så videredeler jeg innlegget!


Kristine Oddvin Andersen (født 1978) er kostholdsveileder (Tunsberg medisinske skole) og kommunikatør (NTNU/NKF). Hun jobber som veileder og kursholder innen helhetlig helse, ernæring og livsstil med særlig fokus på kvinners helse. Hennes visjon er en helserevolusjon basert på en funksjonellmedisinsk tilnærming med fokus på hele mennesket – og hvor pasienter blir aktive deltakere som bevisstgjøres omkring ansvar for egen helse.

ØVRIGE KILDER:

———

GRATIS E-BØKER
med tips og inspo på veien mot en friskere hverdag!
Du finner dem her

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.