Har du en narsissist i ditt liv?

I det en narsissist har fått «smaken» på en person, vil denne ha mer.  Narsissisten er som en vampyr, men i stedet for å suge blod suger hun/han all energi ut av sin «forsyning». Det vil si alt du har av krefter (psykisk og psykisk), tid og overskudd.

De stadige urimelige kravene fra narsissisten om oppmerksomhet, drenerer den annen part fullstendig.  Spesielt vanskelig er det i en kjærlighetsrelasjon, men dette er også en vanlig framgangsmåte i relasjon til familie, venner og kollegaer.  Og den vil aldri slutte.

En narsissist er alltid i begynnelsen full av sjarme og omsorg overfor sitt bytte –  som ganske raskt senker garden og raskt lar seg dupere.  Han/hun vet lite om at en farlig og giftig relasjon er like om hjørnet. Dette fordi vi alle har lett for å falle for smiger og sjarm når noen sier de rette ordene.

Skam deg ikke over at du lot deg lokke, men jobb isteden med strategier som kan få deg ut av narsissistens nett. Det er nemlig nok at narsissisten fikk «smaken på din forsyningskilde» en gang.  Han/ hun vil vende tilbake for å kreve mer. Så komplisert er forhold til en narsissist, at negativ energi eller manglende respons, oppfattes som positivt –  altså som et fantastisk «måltid»!

Hva gjør du om noen i nære relasjoner som du må forholde deg til kun bruker deg som en forsyningskilde?  Å komme deg langt bort, er det klokeste, men nødvendigvis ikke enkelt.  Narsissisten har antagelig kjapt og effektivt banet seg vei inn i følelsene dine. Du er fanget i en felle du neppe trodde var mulig å bli fanget i.

3 tips på hvordan stoppe narsissistens energitilførsel

  1. Uansett hva narsissisten sier eller gjør, behold fatningen og roen – Verdighet er et nøkkelord. Vern om denne.  Må du sette en tydelig grense, gjør det med ro og verdighet. Det er mest effektivt. Begynner du å kjefte, får det motsatt effekt. Blir du opprørt, oppfattes det som energitilførsel hos narsissisten. Ditt eget følelsesliv får du ta hånd om senere. Det er helt ok og normalt å kjenne på at du helst bare vil skrike ut all din frustrasjon og sinne, men si heller til deg selv;  « jeg står for det jeg sier og dermed setter jeg en tydelig grense for hva som greit eller ikke.  Jeg gjør det med ro utad uten å gi avkall på min verdighet»
  2. Ta litt betenkningstid heller enn å gi etter for det ubehaget narsissisten utsetter deg for. Han/hun vil straks kreve å få svar på hvorfor du sier det du sier og i den oppstått situasjonen kan det forplikte deg til det som sies.  SÅ – i stedet for å gi etter for den ubehagelige personen, be om litt betenkningstid slik at du lander og kan tenke før du snakker.  På den måten rekker du å sortere inntrykkene dine og gi et svar som ikke binder deg opp i en forpliktelse.
  3. Gjør deg selv utilgjengelig og vanskelig. Ikke gi noen form for respons, vær likegyldig.  Forhåpentligvis vil narsissisten gå lei og begynne å lete opp et nytt «matfat»….

 

 

 

TV Helse informerer om alt innenfor helse, medisin, skjønnhet, kosthold og trening som kan ha betydning for deg og din livskvalitet. Vi vil gi deg gode råd og nyttige tips som kan bidra til at du blir i stand til å gjøre riktige valg i forhold til din egen helse.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.