Te har blitt brukt som medisin i århundrer. Mens grønn og svart te også er sunt, er hvit te minst bearbeidet og har det høyeste antioksidantnivået. Hvit te er en gammel drikk som har blitt glemt med fremveksten av legemidler, og likevel er det en av de mektigste naturlige anti-inflammatoriske midler, sier forskere fra Kingston University i London.

Forskningen ved Kingston University viser at den tradisjonelle drikken hvit te reduserer risikoen for kreft, leddgikt og bekjemper hudens aldring, sier ledende forsker Prof. Declan Naughton.

Høyt innhold av antioksidanter

Hvit te er laget av Camellia Sinensis planten. Blader og knopper er plukket like før de er helt åpne, når de er dekket av fine hvite hår. Det er herfra hvit te har fått sitt navn.

Grønn te og svart te er også laget av planten Camellia Sinensis. Men ulike behandlingsmetoder gir dem deres unike smaker og aromaer. Hvit te er minst behandlet av de tre tetypene. Teen tørkes på en temperatur rett under 40 grader før den finsorteres. Siden hvit te ikke er varmebehandlet, er alle vitaminer bevart. Frisk hvit te har derfor et svært høyt innhold av antioksidanter – omtrent tre ganger så høyt som i de fleste grønne te-sorter. Dette antas å være en grunn til at studier har koblet hvit te til mange helsemessige fordeler.

Antioksidanter er næringsstoffer som beskytter kroppen mot skader fra frie radikaler. Frie radikaler skaper kaos i kroppen, skadelig DNA og akselererende aldring. Antioksidanter fanger dem opp og nøytralisere dem. Hvit te er fulle av disse beskyttende næringsstoffene og bidrar til å redusere kronisk betennelse.

For mye frie radikale er knyttet til aldring, kronisk betennelse, et svekket immunsystem og en rekke skadelige sykdommer. Hvit te synes å være en av de beste typer te for bekjempelse av frie radikaler.

Kreftforebygging. Flavonoider, en type antioksidanter, hemmer veksten av kreftceller og hindre utvikling av nye. I noen tilfeller, har hvit te har blitt funnet å virke like bra som reseptbelagte legemidler, men uten bivirkninger.

Senker blodtrykket. Studier viser at hvit te kan fortynne blodet og forbedre arteriefunksjon. Det bidrar til å senke høyt blodtrykk. Ved å fremme sterke og sunne blodårer, virker det beskytende mot slag.

Lavere kolesterol. Katekiner, en annen gruppe av antioksidanter, har blitt funnet å redusere kolesterolet, og hvit te inneholder mye av dem. Hvit te bidrar til å hindre herding av arteriene og blokkering av blodstrømmen. Studier har funnet at polyfenoler kan hindre «dårlig» LDL kolesterol fra å bli oksidert, som er en risikofaktor for hjertesykdom.

Beskytter hjertet. Polyfenoler som som finnes i hvit te kan bidra til å redusere risikoen for hjertesykdom på flere måter. Ved å fortynne blodet, redusere blodtrykket, og redusere kolesterol, beskytter hvit te hjertet og hele sirkulasjonssystemet. Forskere har også oppdaget at folk som drikker 2 eller flere kopper te om dagen er nesten 50% mindre sannsynlighet for å dø etter å ha lidd et hjerteinfarkt. Hjertesykdommer er sterkt knyttet til kronisk betennelse, som har vært forbundet med en rekke faktorer. Disse inkluderer kosthold, mosjon og livsstil vaner som røyking.

Mens disse resultatene tyder hvit te kan bidra til å redusere risikoen for hjertesykdommer, er det også viktig å gjøre andre endringer i livsstil for et sunt hjerte. Disse inkluderer å spise mer frukt og grønnsaker, trene regelmessig og få rikelig med hvile.

Antibakteriell. Hvit te er et naturlig middel for å fjerne bakterier og virus. Den antioksidantrike drikken styrker immunforsvaret, gir beskyttelse mot en rekke inntrengere og et bredt spekter av sykdommer. Den virker beskyttende mot forkjølelse og influensa.

Sunn hud. Kan hjelpe mot hudens aldring. Hvit te kan beskytte huden mot skader knyttet til aldring. Frie radikaler fra mye soling, stress, og et dårlig kosthold kan skade huden og føre til tidlig aldring av huden. Ved å rense ut disse frie radikalene, beskytter hvit te huden og bidrar til å reversere noen av skadene.

Mange studier har funnet at polyfenoler, som finnes i hvit te, kan hjelpe til å holde huden myk og spenstig.

Sunne tenner og tannkjøtt. Hvit te inneholder små mengder fluor og andre næringsstoffer som katekiner og tanniner som holder tennene sterke og sunne. Flere studier har vist at disse forbindelsene kan bidra til å bekjempe bakterier som forårsaker plakk på tennene, tannråte og dårlig ånde.

Andre helsemessige fordeler

Hvit te har enda flere fordeler for helsen. Det kan redusere blodsukkeret og bidra til å forebygge og lindre symptomene på diabetes. Det reduserer stress og øker energi.

Studier har også funnet at polyfenoler som de i hvit te kan redusere risikoen for insulinresistens. Insulinresistens er en skadelig tilstand knyttet til mange kroniske sykdommer. Studier har vist at polyfenoler som de som finnes i hvit te kan redusere risikoen for insulinresistens og forbedre blodsukkerkontroll.

Osteoporose er en helsetilstand der bein blir hule og porøse. Forbindelser i hvit te kan beskytte mot osteoporose. Studier har vist at frie radikaler og kronisk betennelse kan akselerere osteoporose. Disse to faktorene kan undertrykke celler som stimulerer beinvekst og fremme celler som bryter ned bein.

Katekiner finnes større mengder i hvit te enn annen te og har vist seg å bekjempe disse risikofaktorene. De er antatt å undertrykke celler som bryter ned beina.

Trenger flere studier 

Teen kan nytes både varm og kald. Dessverre har hvit te ikke blitt studert så mye som andre tetyper, som grønn te, fordi den ikke er så populær og kjent. Flere menneskelige studier på hvit te ville bidra til å finne ut mer om de helsemessige fordelene.

hvit te, antioksidantrik, høyt innhold av antioksidanter, mest antioksidantrike te, helsefordeler, sunneste te
Mens grønn og svart te også er sunt, er hvit te minst bearbeidet og har det høyeste antioksidantnivået. (foto: AdobeStock)

Kilder:

https://www.healthline.com/nutrition/white-tea-benefits

http://www.whiteteaguide.com/whiteteahealthbenefits.htm

(Source: Journal of Inflammation, 2011; 8: 27)

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.