Kanskje har du allerede erfart at din Fido logrer om den har fått smake gulrot eller erter? Kanskje har du også en hund med pelsproblemer, kløe eller annet ? les under hva Fido kan spise av grønnsaker og hva den ikke skal ha. 

Nei-grønnsaker

Asparges
Nei, hunder skal ikke spise asparges,
Selv om asparges ikke nødvendigvis er utrygge for hunder, er det virkelig ingen vits å gi dem det. Det er for tøft for fordøyelsen å spises rå, og når du koker det så det er mykt nok for hunder å spise, mister asparges næringsstoffene den inneholder. Hvis du virkelig vil dele en grønnsak,  er nok andre ting mer fordelaktig.

Løk
Neihunder skal aldri spise løk. Løk, purre og gressløk er alle en del av en familie med planter kalt Allium som er giftig for de fleste kjæledyr, spesielt katter. Å spise løk kan føre til at hundens røde blodlegemer sprekker, og det kan også føre til oppkast, diaré, magesmerter og kvalme. Forgiftning fra løk er mer alvorlig hos japanske hunderaser som Akitas og Shiba Inus, men alle hunder er veldig utsatt for det.

Sopp
Nei, unngå å gi hunden din sopp.
Vill sopp kan være giftig for hunder. Selv om bare 50-100 av de 50.000 soppartene verden over er kjent for å være giftige, kan de som er giftige virkelig skade hunden din eller til og med føre til død. Vaskede hvite sopp fra supermarkedet kan være OK, men det er bedre å være trygg. Hopp over soppene for Fido – alle sammen.

LES OGSÅ: Fido MÅ ha fettsyrer!

Ja-grønnsaker

Brokkoli
Ja, brokkoli i veldig små mengder kan gis til hund men da helst bare som en og annen godbit innimellom. Den inneholder mye fiber og vitamin C og har lite fett. Imidlertid inneholder brokkoli-blomster isotiocyanater, som kan forårsake mild til potensielt alvorlig mageirritasjon hos noen hunder. Videre er det kjent at brokkolistilker forårsaker hindring i spiserøret.

Rosenkål
Ja, hunder kan spise rosenkål.  Rosenkål er fylt med næringsstoffer og antioksidanter som er gode for både mennesker og hunder. Men ikke overfôr hunden din med dem, for de kan føre til mye luft og gass i magen. Kål er også trygt for hunder, men kommer med den samme luft/gass advarselen!

Gulrot
Ja, hunder kan spise gulrot.
Gulrøtter er en utmerket snack med lavt kaloriinnhold som inneholder mye fiber og betakaroten, som produserer vitamin A. Plus. Tygging av denne oransje veggien er ypperlig for hundens tenner (og moro).

Selleri
Ja, selleri er trygt for hunder.
I tillegg til vitamin A, B og C inneholder denne knasende grønne snacks’en næringsstoffene som trengs for å fremme et sunt hjerte og til og med bekjempe kreft. Som om det ikke var nok, er det også kjent at selleri kan gi hundene litt friskere pust.

LES OGSÅ: Når hunden din ikke vil spise!

Grønne bønner
Ja, hunder kan spise grønne bønner. Hakket, dampet, rått eller hermetisert – alle typer grønne bønner er trygge for hunder å spise, så lenge de er laget fra en ren råvare. Grønne bønner er fulle av viktige vitaminer og mineraler, og de er også fulle av fiber og lite kalorier. Velg produkter uten salt hvis du mater hermetiske grønne bønner til hunden din.

Erter
Ja, hunder kan spise erter.dogs can eat peas.
Grønne erter, sukkererter, sugar snap (runde sukkererter)  er alle sammen OK for hunder å finne i bollen sin av og til. Erter har flere vitaminer, mineraler og er rike på proteiner og mye fiber. Du kan mate hunden friske eller frosne erter, men unngå hermetiske erter med tilsatt salt.

Spinat
Ja, hunder kan spise spinat, men det er ikke en av de beste grønnsakene du vil dele med valpen din. Spinat inneholder mye oksalsyre, som blokkerer kroppens evne til å absorbere kalsium og kan føre til nyreskader. Men hunden din vil sannsynligvis måtte spise en veldig stor mengde spinat for å få dette problemet. Allikevel kan det være best å gi andre typer grønnsaker.

 


Kilder:

Fruits and Vegetables Dogs Can or Can’t Eat

 

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.