Nyttår…ut av forhold og inn i nye. Det diskuteres om hvor barna skal bo, men hva med de firbeinte i husstanden?  Er man gode på å inkludere dem i et skilsmisseoppgjør? Delt omsorg eller helgebesøk?

Fido har følelser og en skilsmisse med de konsekvenser det kan få, merkes. Flokken dens splittet og ikke alle hunder takler det like bra.

Cecilie Mejdell

-Hunden har som oftest en tilknytning til alle i familien, de er flokkdyr og en splitting av denne vil ikke gå ubemerket hen. Når flokken dens går i oppløsning, kan den vise dette på flere måter. Noen hunder kan få nedsatt matlyst, de «sturer» og viser mindre glede eller de endrer adferd på annen måte.  Noen katter kan uttrykke stress ved å begynne å gjøre fra seg inne. Noen dyr kan bli stresset av å bli «tvangsflyttet» til et nytt sted og få snudd om på vante rutiner.  Dette bør eierne ta ad notam, råder forsker Cecilie Mejdell ved Veterinærinstituttet i Oslo til TV-helse.

-Hvis hunden er mer knyttet til matmor, men matfar trekker det lengste strået i fordelingsspørsmålet?

-Ideelt sett, når par går fra hverandre, bør de tenke på at dyrene i husstanden også er en del av «oppgjøret». De må være seg bevisst at dyra har følelser og at de vil kunne få det dårlig om avgjørelsen som tas er dårlig.  Det er best for hunden å være hos den personen som den er mest knyttet til, om denne har mulighet til å gi hunden det den trenger. Det kan variere fra hund til hund om den knyttes mest til den som har hovedansvaret matstellet og kos eller den som står for de fleste turene.  Noen hunder er dessuten mer enmannshunder og kan være mye mer knyttet til den ene parten, sier Mejdell.

– Tåler en hund «50/50» eller helgebesøk like godt?

– Ja, hunder er vanligvis fleksible og kan bli vant til å stadig flytte på seg.  Noen lar hunden følge med rytmen til barna og har gode erfaringer med det. Hunder kan finne seg til rette med mange løsninger, så lenge behovene for deres for trygghet, nærhet og aktivitet ivaretas.

LES OGSÅ: Hjelp Fido over nyttårsaften!

Pus er stedbunden

Mens hunder generelt knytter seg mye til personer, er katter ofte mer stedbundne.

-Det er nok vanligvis det enkleste for Pus å bli boende på samme sted etter et brudd.  Den kan ellers finne på å vandre i vei til sitt gamle hjem.  Katter kan gå milevis og bli borte i uker og måneder.  Har man bestemt at Pus skal være et sted, men begir seg i vei tilbake, er det et helt klart varsel fra Pus om hvor den vil være, sier forskeren.

– Har du inntrykk av det krangles hyppig om hvor kjæledyrene skal være etter et brudd?

-Jeg kjenner ikke konkret til noen som har kranglet eller gått til rettslige skritt for å få omsorgsretten til en hund eller katt, men jeg leser jo om det.   I skilsmissesaker i Frankrike og USA, har jeg lest at bosted for dyrene med på agendaen og er bragt inn for domstolen.

Atferdsendringer

-En hund eller katt kan ha problemer med å finne seg til rette i en ny leilighet eller hus en skilsmisse. Dessuten kan den gjenværende omsorgspersonen ha andre rutiner og regler enn den andre, og dyret kan like dette dårlig.  Et eksempel er om hunden hos den ene parten plutselig måtte være alene mange timer hver dag, mens den tidligere hadde selskap hele dagen. Eller at den opplever at de lange turene på kvelden blir borte fordi fordi det ikke lenger er tid.  For en katt som er vant med å være ute, kan det være vanskelig å omstille seg til å bli en ren innekatt. Generelt kan det være mer utfordrende for en gammel hund eller katt å omstille seg enn for et ungt dyr.

– Hunden eller katten skal forholde seg til mye nytt i kjølvannet av et brudd.

-Ser og forstår man at hunden eller katten er feilplassert etter bruddet, skal man legge egne behov og interesser til side, vurdere hvordan dyrets behov bedre kan ivaretas og kanskje revurdere hvor dyret skal bo, sier Cecilie Mejdell.

 


«Partene dømmes til umiddelbart å gjenoppta den skriftlige avtalen mellom partene. Det innebærer da at klageren fortsatt skal ha partenes felles hund X (anonymisert, red.anm) fra fredag til søndag kveld, og klagemotparten fra søndag kveld til fredag. Begge parter plikter å overholde denne avtalen, og klagemotparten må da utlevere hunden til klageren fra fredag til søndag.»

              ( Når matfar og matmor ikke blir enige )

cecilie.mejdell@vetinst.no


 

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.