Hunders stressnivå ligner på menneskets, viser en ny svensk undersøkelse gjort på 59 hunder og deres eiere.

Hunder har en rekke nyttige og helsebringende effekter på oss mennesker. Hundeeiere får for eksempel fire ganger mer mosjon enn de uten hund og studier indikerer at en hund i hjemmet reduserer barns risiko for å utvikle eksem. Dessuten kan det å ha hund redusere stress og angst, samt forhøyet blodtrykk.   Men det er ikke kun oss mennesker som blir påvirket av hunder. Hundene blir også påvirket av oss! Langvarig stress hos hundeeiere smitter nemlig over på hunden, ifølge en ny svensk studie.  Hunden din leser deg mer enn du tror og speiler ditt stress.

Med data fra 33 Shetlands Sheepdogs, 25 Bordercollier og deres eiere, alle kvinner, har forskere undersøkt stressnivået hos både hunder og eiere. Noen av hundene var rene kjæledyr, mens andre var aktivt med i konkurranser. Forskerne kartla personlighetstrekk hos både hunder og eiere ved hjelp av spørreskjemaer, de målte kortisol i hår og pels for å måle stress, samt at hundene fikk på seg aktivitetsmåler en uke. Målingene ble gjort på sommer og vinterstid for å undersøke om årstidene hadde noen innvirkning på stressnivået.

 

LES OGSÅ: Når hunden din ikke vil spise!

 

Når personlighetsundersøkelsene ble sammenholdt med kortisol- og aktivitetsnivået hos hund og eier, viste resultatene en sammenheng mellom eierens og hundens stressnivå over lang tid.

– Hunder er utrolig gode til å lese oss mennesker, både våre bevisste, men også ubevisste signaler.  Dessuten utgjør mennesket en meget stor del av hundens hverdag, sier Lina Roth, lektor på Linköpings Universitet i Sverige og medforfatter på den nye studien.

Karen Thodberg, seniorforsker
Karen Thodberg, seniorforsker (Foto: http://anis.au.dk/)

Karen Thodberg, seniorforsker ved Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet, forsker på bruk av dyr til terapeutiske formål og har lest og vurdert den nye studien som ble publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Science Report.  Thodberg mener at studien er interessant, men har noen få svakheter som bør undersøkes nærmere.

– Det er brukt kun to hunderaser og eierne var alle kvinner.  Hva ville resultatene vist om det kun var menn eller fifty-fifty?  Hvordan responderer andre hunderaser?  Gjeterhunder som er brukt i studien, er kjent for å «please» sine eiere, mens en dacks er langt mer selvstendig og går sine egne veier – ofte i motsatt retning av sin eier.   Studien må utvides for å gi mer korrekte svar, mener Karen Thodberg. Det ville dessuten være nyttig å vite om hannhundene i studien for eksempel var kastrerte eller ikke, da det kan muligens ha betydning for resultatene, påpeker Thodberg.

Det knytter seg med andre ord flere spørsmål som forskerne bak den nye studien må finne svar på før man med sikkerhet kan si hvordan ditt stressnivå påvirker vofsen din, men alt i alt konkluderer forskerne at hunder i stor grad speiler stressnivået hos sine eierne.

 

 

 

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.