HPV-Vaksine, et dilemma for foreldre?

Som mor til tre jenter har jeg flere ganger blitt stilt overfor valget om vi skulle takke ja til tilbudet om HPV-vaksine i 7.klasse. Vi møter samme selvfølgelighet hver gang. Jeg synes det er rart at ikke dette tema diskuteres mer blant foreldre, på foreldremøter eller i andre relevante fora som gjelder barnas ve og vel.

Fristen for å bestemme seg om man vil ta HPV-vaksine er kort, det er ikke satt av mye tid til betenkning fra dagen skjemaet kommer som ranselpost til svarfristen går ut. På planen som blir presentert av læreren på foreldremøtet, står vaksinering som et punkt for høstens aktiviteter sammen med leirskole, klassetur og Carlsten lesetest. Det blir oppfattet at det er like selvfølgelig å delta på alle aktivitetene, og ingen stiller noen spørsmål. Er dette noe man lukker øynene for og bare gjennomfører fordi det blir oppfattet som en selvfølge? Hvor mange foreldre tar et bevisst valg etter innhenting av informasjon fra flere hold med ulike vurderinger?

Det er jo fint med tiltro til offentlige anbefalinger, og det føles trygt og komfortabelt å følge offentlige retningslinjer også på dette området. Men hva med litt sunn skepsis? Legges det et tungt teppe over hele denne prosessen for ikke å skape uro og tvil? Jeg opplever at diskusjon rundt dette er et ikke-tema for de fleste foreldre. Jeg kjenner på at hele prosessen foregår i stillhet, og ingen orker å ta inn over seg realiteten i risikoen ved å ta vaksinene. Barna får informasjon på skolen om at de kan få kreft hvis de ikke tar vaksinen. Det er ikke lett å overtale et barn til ikke å ta vaksinen når det er den informasjonen som har satt seg.

Se også foredraget: «Vaccines Forever» Del 1 –  av dr. Suzanna Humprhies

Se også foredraget: «Vaccines Forever» Del 2 –  av dr. Suzanna Humprhies

Jeg synes informasjonen vi som foreldre og barn får, er ubalansert. Hva med risikoen for å få kreft selv om man har tatt vaksinen? Hva med risikoen for følgesykdommer opp mot risikoen for å utvikle kreft av de få aktuelle virus? Hva med å snakke om andre forebyggende tiltak mot denne type kreft og andre krefttyper? Det kunne vært virkelig viktig informasjon for elevene å ha med seg videre, slik at de selv kunne bli mer bevisst på risikofaktorer og starte med forebygging fra ungdomsårene.

Skrevet av mor med dilemma

 

TV Helse informerer om alt innenfor helse, medisin, skjønnhet, kosthold og trening som kan ha betydning for deg og din livskvalitet. Vi vil gi deg gode råd og nyttige tips som kan bidra til at du blir i stand til å gjøre riktige valg i forhold til din egen helse.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.