Kun 35 år gammel ble Oskar W Kristensen (f. 1959) rammet av slag (infarkt i hjernen). Han mistet noe av synsfeltet på begge øynene og konsentrasjonsevnen ble redusert. 16 år senere (i 2011) fikk han et «drypp»  (et forbigående anfall av nedsatt blodforsyning til deler av hjernen) som førte til at han mistet følelsen i høyre hånd. Han fikk da undersøkt halspulsåren ved hjelp av ultralyd.

Undersøkelsen viste at han hadde et 2,5mm tykt lag av plakk på innsiden av halspulsåren. Han hadde høye kolesterolverdier, men ønsket ikke å følge legens anbefaling om å ta kolesterolsenkende medisin (statiner). I 2007 veide Oskar 85 kilo og begynte å mosjonere. Han gikk ned til 77 kilo.  Et halvt år før undersøkelsen av halspulsåren hadde han endret sitt kosthold til å spise lite karbohydrater og mye fett. Ett år etter kostholdsomleggingen tok han en ny ultralyd av halspulsåret og den viste at plakklaget i halspulsåren var redusert til 1mm. Han hadde også mistet ytterligere 5 kilo.

Hans LDL kolesterolnivå i denne perioden lå på mellom 6,4 og 7,7 mmol/l (se figur) som er langt over det som er definert som referanseverdier (1.35-4.4 for 30-49 år). HDL har ligget på 2,4 til 2,7. mmol/l.

Langtidsblodsukkeret har blitt lavere i perioden etter han endret kostholdet.

 

I 2016 dro Oskar til legen igjen for å ta en ny helsesjekk. Hans LDL kolesterol var fortsatt høyt (7,2 mmol/l) men dette har ikke hatt noen innvirkning på plakket hans i årene som er uforandret (fremdeles redusert til 1 mm) siden forrige kontroll i 2011.

LES OGSÅ:Høyt kolesterol er IKKE farlig.

Oskar tar fremdeles ikke statiner og legen hans er enig i at det virker unødvendig å starte med det nå. Han viser til artikkel i Tidsskriftet for den norske legeforening 10/16.

Helsemyndighetenes og helsetjenestens ensidige fokus på at høye kolesterolverdier gir risiko for hjertesykdom kan man stille et stort spørsmålstegn med.  Hva om det heller ble fokusert på å unngå høyt blodsukker? Mye tyder på at det er høyt blodsukker som skaper kronisk inflammasjon og er den største risikofaktor for å utvikle livsstilssykdommer.

 LES OGSÅ:Viktig med riktig fettsyrebalanse

 


Kilder:

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.