Høyt kolesterol viser seg å ikke ha innvirkning på hjertesykdommer, likevel tjener legemiddelindustrien rått på kolesterolsenkende medisiner, såkalte statiner.

 

TV-helse publiserte 20.juli en sak om at 530 000 nordmenn går på kolesterolsenkende medikamenter. I følge en internasjonal forskningsgruppe forårsaker ikke høyt kolesterol hjertesykdom, og de mener at medikamenter er bortkastet.  Les saken om – Høyt kolesterol? Medisin kan være unødvendig

 

Dr.philos. Dag Viljen Poleszynski støtter forskernes funn og mener det ikke har noen hensikt å redusere blodets kolesterolkonsentrasjon for å forebygge hjertesykdom.

 

– Dr.med. Uffe Ravnskov har for lengst tilbakevist hypotesen om at det er sammenheng mellom fett, kolesterol og hjertesykdom, men tilhengerne gir seg ikke. Årsakene er trolig flere, blant annet at det er vanskelig å innrømme at man har tatt feil, og at flere kjente forskere har økonomisk interesse av å beholde sine standpunkter fordi de har fått og får honorarer fra farmasøytisk industri, sier han og legger til at bare i Norge omsettes statiner for omkring 370 millioner kroner årlig.

 

Kroppens egen antioksidant

Poleszynski forklarer at alle cellene i kroppen må ha kolesterol, som er en viktig del av alle cellemembraner. Kolesterolet fraktes rundt av transportmolekyler som LDL (som frakter fra leveren ut i kroppen der det trengs) og HDL (som frakter fra kroppen tilbake til leveren for destruering og reproduksjon).

 

– Lipoproteinet LDL inneholder kolesterol og fungerer også som antioksidant ved å beskytte åreveggene fra å bli ødelagt av forhøyet blodsukker (glukose) og giftstoffer fra for eksempel røyking. Det motvirker bakterieinfeksjoner og beskytter blodårene (fungerer som «plaster») ved mangel på vitamin C. Kolesterol er også nødvendig for å produsere vitamin D, gallesalter, koenzym Q10 og steroidhormoner som testosteron, progesteron, pregnenonol og østrogener.

 

Farligere med lavt kolesterolnivå

I følge ernæringsfysiologen har det ingen hensikt å senke blodets kolesterolnivåer, da kroppen selv klarer å regulere dette.

 

– Hvis man øker inntaket av mettet fett, blir en del av fettsyrene i cellemembranene byttet ut slik at det blir mindre flerumettede fettsyrer i blodet og mer i cellemembranene. Dermed reduseres konsentrasjonen av flerumettede fettsyrer i blodet, og membranene blir stivere. Dette fører igjen til at cellene gir fra seg kolesterol for å stabilisere membranen, slik at kolesterolnivået i blodet øker. Etter en tid oppstår en ny likevekt, slik at blodets konsentrasjon av kolesterol igjen synker, sier han, og legger til at høyt kolesterolnivå IKKE er farlig, men at et svært lavt nivå blant annet er forbundet med økt risiko for kreft og voldelig atferd. Lavt kolesterolnivå påvirker hjernen og kan også føre til tap av hukommelse og demens hos eldre. Les mer på tv2.no om lavt kolesterol kan gi deg demens

 

Ernæringsfysiologens råd for å unngå hjerteinfarkt

Innta daglig 100-200 mg Q10, 500-100 mg magnesium, gramdoser vitamin C flere ganger i døgnet (under diarégrensa), 1-2 g l-karnitin, 5-6 g ribose og andre naturlige stoffer som vitamin E (3-500 mg/d) og hvitløk. Slutt å røyke, mosjoner gjerne daglig i frisk luft og sørg for å ha et kosthold med lite sukker og andre raffinerte karbohydrater, basert på naturlige råvarer.

 

Tekst: Randi Solstad

TV Helse informerer om alt innenfor helse, medisin, skjønnhet, kosthold og trening som kan ha betydning for deg og din livskvalitet. Vi vil gi deg gode råd og nyttige tips som kan bidra til at du blir i stand til å gjøre riktige valg i forhold til din egen helse.