Det har lenge vært kjent at honning er sunt. Mange har litt honning i tekoppen når man kjenner seg litt ”ruskete” i halsen, eller når forkjølelsen trenger seg på. Honning har lenge vært kjent for sine antiseptiske egenskaper og for å kunne motvirke infeksjoner. Men det er først nå det virkelig begynner å gå opp for forskerne hvilken antibiotisk effekt honning kan ha. Ny forskning viser at i tillegg til å være proppfull av viktige næringsstoffer har særlig Manuka honning helt unike antibakterielle egenskaper.

Manuka honning – ingen vanlig honning!

Hvorfor er Manuka honningen så spesiell? Det er forsket på en rekke forskjellige honningtyper fra hele verden, og særlig på Manuka honning fra New Zealand. Det er nemlig den som ligger øverst på listen over antibakteriell aktivitet.

Honningen lages av nektar fra Manukabusken som kun vokser på New Zealand. Den blir produsert når bier samler nektar fra blomstene til Manukaplantene. Denne honningen er mørkere og har en mer distinkt smak enn vanlig blomsterhonning. Honningen har kraftig bakteriehemmende og sopphemmende egenskaper, og kan brukes medisinsk. Honning med den fineste kvaliteten oppnås når bikubene er plassert i urørt natur der det vokser rikelig med Manukabusker. Manuka honning er ikke tilsatt noen ingredienser og produktet er 100% naturlig.

Unike antibakterielle egenskaper

Honning dreper bakterier på flere måter. Når bier produserer honning tilsetter de et enzym som fører til en kontinuerlig dannelse av hydrogenperoksid, som er et av flere antiseptiske stoffer. Manuka honning brukes i dag blant annet ved forkjølelse, influensa, kroniske betennelser, gastrointestinale problemer, infeksjoner i huden, samt generelt forebyggende.

Tyske forskere fant i 2006 ut at de helt unike antibakterielle egenskapene til Manuka honningen skyldes et svært høyt naturlig innhold av metylglyoksal (MGO™). Professor Thomas Henle fra universitetet i Dresden ledet forskerteamet som påviste at det ekstreme innholdet av MGO er den direkte årsaken til Manuka honningens spesielle antibakterielle aktivitet. MGO forekommer også i vanlig honning, men normalt i en konsentrasjon på bare mellom 1-10 mg/kg. I Manuka honning finner man nivåer av MGO på mellom 100 og 400 mg/kg! Man har ikke funnet andre honninger, eller andre matvarer som inneholder tilsvarende mengder av MGO. Det er dette som gjør Manuka honningen så ekstremt potent. Forskerne spør seg nå om honning faktisk kan bli en mulig erstatning eller supplement til dagens antibiotika.

Manuka honning – en moderne medisin?

Visste du at Manuka honning brukes aktivt i sårbehandling ved flere norske sykehus? Ny forskning viser at Manuka honning kan hemme streptokokker, en fryktet bakterie som kan forårsake alt fra halsbetennelser til svært problematiske sår. Streptokokker danner en ”biofilm” som antibiotika har vanskelig for å trenge gjennom, og gjør dem resistente mot vanlig antibiotikabehandling.

Britiske forskere ved Universitetet i Cardiff og et Australsk forskerteam har testet Manuka honning på Streptococcus pyogenes. Honningen viser en egen evne til å hemme bakterieveksten. Alt etter to timer at honningen var påført var 85 prosent av bakteriene borte. Det er rapportert at Manuka honning kan virke hemmende på mer enn 80 forskjellige typer bakterier. I behandling av problematiske sår på sykehus bruker man egne steriliserte sårbehandlingsprodukter. Behandlingen er billigere enn vanlig antibiotika, og det ser ut som bakteriene heller ikke klarer å utvikle noen resistens. Manuka honning kan vise seg å bli et nytt våpen i kampen mot resistente bakterier, og et viktig supplement til antibiotisk behandling i fremtiden, i følge Dr. Sarah Maddocks som ledet studien på universitetet i Cardiff.

Til forskjell fra vanlig honning, hemmer Manuka honning også veksten av Helicobacter pylori, bakterien som ansees for å være hovedårsak til halsbrann (dyspepsi) og magesår.

Innen behandlingen av leggsår, liggesår og infiserte vanskelige sår, også ved utvikling av multi-resistente gule stafylokokker (MRSA), har Manuka honning vist et fantastisk potensial. Så langt har man ikke funnet noen bakterier som har klart å bygge opp noen immunitet mot Manuka honning.

Manuka honning ved atopisk eksem

En ny pilotstudie publisert i tidsskriftet Immunity, Inflammation and Disease viste klar bedring med Manuka honning ved atopisk eksem. Dr. Abdullah A. Alangari M.D. ved King Saud University i Saudi Arabia ble nysgjerrig på effekten av Manuka honning etter en rekke tilbakemeldinger fra pasienter som rapporterte om god effekt av denne honningen ved utslett og eksem. Deltagerne ble bedt om å smøre honningen på eksemen på den ene armen, mens den andre armen ikke skulle behandles. Områdene som ble behandlet viste en klar bedring i forhold til ubehandlede områder.

Funksjonell mat!

Manuka honning er tilgjengelig i alle landets helsekostbutikker, og kan gi en generell styrking av immunforsvaret. Dosering er en strøken teskje 1-4 ganger per dag. Kan også være bra ved sår hals og forkjølelse. Manuka honning har vist seg gunstig ved en rekke mage- tarmtilstander som halsbrann, magekatarr, og irritert tykktarm. Honningen har ingen rapporterte bieffekter, men man skal være forsiktig med å gi honning til barn under 1 år, eller til allergikere som kan reagere på produkter fra bier.

Falske produkter i utlandet

Høye priser og mangel på råvarer har medført at man i England har oppdaget ”utvannet” Manuka honning i butikkene. Flere avisoppslag i The Telegraph, The Indipendent og Daily Mail har avslørt at det selges flere ganger så mye Manuka honning ”world wide” enn det som faktisk produseres på New Zealand. I en uavhengig test plukket man ut syv tilfeldige engelske merker med Manuka honning. Det viste seg at hele seks av dem inneholdt mindre MGO enn hva etiketten lovet.

Situasjonen i Norge

Produkter med falske etiketter er heldigvis et ukjent fenomen i Norge. Manuka Health er det merket som selger mest Manuka honning her i landet.

 


Kilder:

 

 

 

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.