Hiver du Pus ut før du drar på jobb? Da bør du tenke deg om en ekstra gang i ukene framover, advarer veterinær Ingvild Bjønnes.

Når gradestokken viser 10-15 minusgrader, skal ikke Pus være ute lenge før den risikerer å få skader.

– Ved frostskader kan huden bli borte og ører og deler av potene rett og slett falle av.  Alle ekstremiteter er utsatt ved streng kulde, men ekstra sårbare er ørene. Dersom Pus finner et sted å legge seg ned, vil den pakke labber og hale innunder seg for å varme dem, men ørene greier den ikke å beskytte, opplyser  veterinær Bjønnes ved Tønsberg Dyreklinikk til TV-helse.

 

Ørene faller av

Den bitende kulden gjør at det dannes små iskrystaller i celler og blodkar og dette lager både skade og oksygenmangel i huden slik at den dør.  Ører, poter og hale er mest utsatt fordi de har små blodkar som kjøles raskt ned. Samtidig sendes det mindre blod ut i ekstremitetene for å holde varmen i kroppen. Når huden ikke får oksygen, dør den og dette skjer gjerne på ører, hale og labber.

-Disse kroppsdelene kan rett og slett falle av på grunn av koldbrann. Amputasjon kan også komme på tale.

-Hvor lenge kan Pus være ute før den tar skade?

– Hvis Pus ikke har et skjul den kan krype inn i og som har isolerende liggeunderlag, anbefaler jeg bare «ut og inn-turer» for å gjøre fra seg når det er på det kaldeste.  Vil ikke Pus ut, skal du ikke tvinge den.  Rigg i stand en tissekasse inne.

-Er det forskjell på inne- og utekatter hva gjelder toleranse for kulde?

– Jo mindre underhudsfett katten har, desto mindre kulde tåler den. Dette varierer fra rase til rase. Jo mer underull, jo mer isolert er de, men uansett ikke nok til å være ute mens du er på jobb.  Et par timer er mer enn nok, avslutter Bjønnes.

 

Hunder og kulde

Veterinær Ingvild Bjønnes Johannessen (FOTO: Privat)

Det viktigste er å holde hunden i aktivitet. Når det er skikkelig kaldt, gå korte turer. La gjerne hunden ha et varmende teppe over seg når dere går ut. Ikke etterlat hunden i bilen om det er iskaldt ute.

I likhet med katter, er ører, hale, poter, spener og hanhunders pung – kort sagt alle kroppsdeler som stikker ut er spesielt utsatte. Etter at dere har vært ute på tur, bør du sjekke disse områdene litt ekstra. Første tegnet på forfrysning er blek og kald hud.

Bruk potebeskyttelse (labbefett) om dere går på skare og tørk godt av potene om dere har gått på saltet vei.

 

 

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

1 KOMMENTAR

  1. En god regel er å ikke etterlate katten ute i flere timer i dårlig vær, uansett! Den må ha mulighet til å komme inn når den vil, enten via katteluke eller ved hjelp av mennesker. Og husk at sterk sol på sommeren også kan være en fare, hvis katten ikke har skjul og tilgang på vann.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.