Det finnes mange alternativer til å beskytte seg mot insekter som kan være en plage om sommeren. Et utvalg av myggmidler tilgjengelig i butikk inneholder blant annet stoffet DEET som kan virke på blant annet nervesystemet. Alternativet kan være å lage mygg-og flåttmiddel selv.

Når flåtten velger byttet sitt, går den etter karbondioksid (CO2) fra utpust og lukt. Ingen vet konkret hva den foretrekker, men det er vist at flåtten har sine preferanser. Det er også dufter som virker avvisende på flåtten. Med naturlige ingredienser kan man beskytte seg mot bitt av flått, mygg og andre insekter. Enkelte eteriske planteoljer, som lavendel, citronella, geranium og tea tree olje, har en frastøtende effekt på flåtten. Det finnes også indikasjoner på at daglig inntak av hvitløk gjør deg mindre attraktiv for flåtten.

 

– LES MER: Hvitløk og eteriske planteoljer reduserer risiko for flåttbitt

 

I videoen ser du en enkel oppskrift hvor man bruker kokosolje, som også beskytter mot solen, citronella-olje og eucalyptus-olje og litt kanel. Man skal selvfølgelig prøve seg forsiktig frem hvis man har sensitiv hud og det er ingen garanti at den har like stor effekt som insektsmidlene man får kjøpt. Det anbefales å smøre seg oftere ved bruk av slike alternativer. Det finnes en rekke forskjellige eteriske oljer man kan benytte seg av når man lager slike midler, mange benytter seg også av Tea Tree Oil.

 

Oppskrift og fremgangsmåte
  • ½ dl kokosolje
  • 1 ts kanel
  • 30 dråper citronella-olje
  • 10 dråper eucalyptus-olje

 

Smelt kokosoljen i ett vannbad mens du rører forsiktig rundt. Avkjøl og tilsett kanel og eteriske oljer. Rør godt rundt og hell over i for eksempel glasskrukker og avkjøl. Pass på hvis du har sensitiv hud!

 

Kilder: 

http://fermentering.com/blogg/2014/07/15/lag-ditt-eget-mygg-og-flattmiddel

http://www.kraftmamma.no/hjemmelaget-innsektsmiddel-med-eteriske-oljer-og-mettet-fett/

 

 

 

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.