Frykt for høye lyder som skudd, torden og fyrverkeri et veldig vanlig problem blant hunder. I 2015 fant norske forskere ut at om lag 23 % av hundene ifølge eierne deres var redde for høye lyder.

Veterinær Marte Holtlund (FOTO: Privat)

Det er ikke mulig å avlyse nyttårsaften – kvelden på årets siste dag da hunder og katter i de tusen hjem virkelig lider. Hunder hører fire ganger så godt som mennesker og katter hører enda bedre. Hunder er i tillegg mer sensitive for trykkbølgene som rakettene lager. Dermed blir mange av de snilleste og roligste hundene forvandlet til nervebunter og høyst ustabile mens det skåles for det kommende og nye år. Passer du ikke godt på, kan det skje at både hunder og katter stikker av gårde i ren panikk.

– Har du hund eller katt, MÅ du ta hensyn til dyra denne kvelden.  Noen vet at de har en rakettredd hund eller katt mens andre har valp av året og ikke vet hvordan den kommer til å reagere. Nyttårsaften kan bli en prøvelse for både hunde- og katteiere, sier veterinær, Marte Holtlund ved Stabekk Dyreklinikk til TV-helse.

– Dersom du vet at husets kjæledegge blir livredd når de første kinaputtene smeller tidlig på nyttårsdagen, bør du kontakte veterinær for time allerede i dag!  Dette for å unngå at det ikke er ledige timer å oppdrive dagen før slik at du og din firbente venn må tusle hjem å vente på smellene uten annet enn «bare»  omsorg. Når det er sagt, er det å være sammen med hunden, prøve å roe den og ta den med i kjelleren det viktigste du kan gjøre denne kvelden uansett om den har fått veterinærhjelp eller ei.

Angstdempende medisin

Sileo er et forholdsvis nytt medikament i Norge til hunder som er redde for spesifikke ting.

– Det er en gelè som gnis inn mellom kinn og tannkjøttet og skal gjøre at hunden ikke blir redd. Virkestoffet heter deksmedetomidinhydroklorid og hemmer utskillelsen av noradrenalin fra noradrenerge nevroner og blokkerer de refleksene som utløser frykt og motvirker opphisselse, opplyser Holtlund og legger til at hun har meget god erfaring med produktet.

I fjor ble det gjort en norsk studie på produktet der 182 hunder deltok. De ble delt inn i testgruppe og kontrollgruppe og felles var at alle var vettskremte for fyrverkeri. Resultatene viste at eiere av 64 av de 89 hundene i testgruppen (72 %) oppga at medisinen hadde svært god eller god eller god effekt.

Ikke bruk naboens valium!

Om du ikke har fått time hos veterinæren og plutselig oppdager at husets halvvoksne valp begynner å pese og vise tydelige tegn på redsel når naboungene tyvstarter nyttårsaften med kinaputter på formiddagen, skal du IKKE tigge Valium eller andre beroligende midler av naboer, venner eller bekjente

– Det er noen år siden vi sluttet å foreskrive diazepam  (Valium, Vival og Stesolid ) til rakettredde  kjæledyr. Ved å dope ned dyra, klarer de ikke å formidle noen signaler om hvordan de har det inni den redde kroppen. Etter mange diskusjoner i miljøet, gikk vi en periode over til Xanor som angstdemper, men medisinen er noe vrien å dosere. Noen dyr trenger mer medisin enn andre for å dempe redselen og dette er ikke noe hunden eller katten kan formidle. Dermed kan vi risikere at dyret får for lite eller mye. Vi veterinærer er derfor glade for de gode erfaringene med geleen.

Hjelp med CD

– Vet du at hunden din er redd, kan du prøve med CD’en, «Sound Scary», men da må du starte allerede i november eller før.  Erfaringsmessig er det mange CD-metoden ikke fungerer på fordi det mangler «lukt av raketter». Hunden får heller ikke med seg lysglimt med denne metoden. Redselen er mer sammensatt enn bare lyden av raketter som smeller, forklarer veterinæren.

Duftferomoner

Marte Holtlund opplyser at det også finnes såkalte trygghets-feromoner. Disse fås som et adapter som stikkes i kontakten, som spray og halsbånd.

– I likhet med CD er dette et hjelpemiddel som hunden bør begynne å bruke i god tid før nyttårsaften, men det er ennå litt tid til å sette i gang med feromoner. Halsbåndet kan også være til god hjelp om den er redd for å kjøre bil. Liker den ikke å sitte i bur eller være hjemme alene, kan både adapter og spray hjelpe noen. Dette er noe du og hunden må prøve seg fram med. Effekten er variabel, men verdt å prøve, sier Holtlund og avslutter med en liten trøst: Nyttårssmellene gir ikke langvarige traumer, men det er ille mens det står på.

Symptomer på redsel

Dyr reagerer forskjellig, og ikke alle symptomer er like enkle å forstå for eieren. Symptomer på redsel kan være at hunden peser, skjelver eller traver rastløs rundt. Noen gjemmer seg bort, andre kryper «tvers gjennom deg». Hunden kan også bli så engstelig at den gjør fra seg innen, ødelegger møbler, bjeffer, uler eller prøver å stikke av.

Katter pleier å gjemme seg eller søke opp i høyden. Der blir den liggende med ørene bakover. Noen vil frese, jamre eller skjelve.

Gode råd for nyttårsfeiringen!

  • Så godt det er mulig; skjerm hunden for lys- og lydinntrykk.
  • Spill av lyder som ligner på fyrverkeri i ukene før nyttårsfeiringen for å venne den til smell.
  • Det finnes duftstoffer som kan virke beroligende på både hunder og katter.
  • Sørg for at hunden er sliten på nyttårsaften, gå en lang turer i forkant.
  • Ikke kjeft på hunden dersom den blir redd når nyttårslevenet setter i gang.
  • Hold deg rolig når det smeller, gi godbiter og vær sammen med hunden.
  • Ikke ta med hunden ut for å se på fyrverkeriet.
  • Gi hunden mat i god tid før rakettstart. Å være sliten og mett er positivt.

 

 

 

 

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.