2020 er ikke bare et nytt år, men et nytt tiår med muligheter til å starte gode rutiner og vaner som forhåpentligvis vil gjøre at du ikke ender opp med frikort fra HELFO i august!

Mer alkoholfritt, lokalproduserte matvarer, lydbad og HILT spås å bli noen av 20-tallets helsetrender, men hva mer kan vi vente oss i det neste decennium?

Kosthold – slik spiser og drikker vi i 2020

Større fokus på prebiotika

Probiotika (melkesyrebakterier) har lenge vært den store helten når det kommer til problemer som stadig flere sliter med som oppblåsthet og magesmerter. Det har en stund blitt visket i krokene at vi ikke må glemme bort prebiotika –   mat til de gode tarmbakteriene vi allerede har. I 2020 spår websiden Prevention at prebiotika kommer til å slå gjennom.

LES OGSÅ:Kosttilskudd med probiotika kan redusere tarmkreft

Bedre alkoholfrie alternativ

Prevention tror også at puber og barer kommer til å gå inn i det nye året med mer oppdaterte «drikkekart» som inneholder bedre og flere alkoholfrie alternativer. Tilbudet av alkoholfritt øl og vin har vokst de siste årene og nå spår man at tilbudet skal utvides med alkoholfrie drinker. Hittil har alkoholfrie drinker stort sett vært appelsinjuice med en appelsinskive på glasskanten og kanskje et grønt peppermynteblad dandert oppi glasset. Ved å gjøre alkoholfrie drinker mer innbydende for øye og gane, vil flere velge dette framfor spritholdig drikke.

Sukker-og melerstatninger

Sukker og mel utpekes stadig som de to helseskurkene og etterspørselen etter erstatninger vokser hele tiden. Til Daily Mail sier ernæringsterapeuten, Kristen Beck, at man bør velge grønt bananmel, som er rikt på resistent stivelse og fiber, og kokosmel. Dette kan brukes til baking, så vel som pasta, chips og annet snaks laget av grønnsaker. Sistnevnte finnes allerede i butikkhyllene, men kanskje får de mer plass? Hva gjelder søtningsmidler, spås det at sukker og kunstige søtningsmidler erstattes med søtpotetnektar og sirup laget av granateple og dadler.

Gamle gryn tar revansj

Superfrøet, Quinoa, har vært på alles lepper i flere år allerede. Frøet har blitt hyllet som supermat, men nå ser det ut til at vi er klare for å slippe flere sorter inn i våre liv og munner. Bulgur, dinkel, teff, farro og bokhvete er den nye trenden i 2020.

Slik får vi mer energi i 2020

Større fokus på søvn

Hvor mange timer søvn får du i løpet av en natt? Åtte? Seks? Fire hvis du er heldig? Studier viser at folk faktisk anser søvn for å være en luksus, snarere enn en nødvendighet. Men, dette snur i 2020. Søvn kommer til å få mer plass i vårt liv de neste årene. Kunnskap om søvn øker og vi kommer til å strekke oss langt for å få den pleiende søvnen. Interesse for vektdyner som reduserer stress, meditasjons-apper og muligens «søvnskoler» vil øke.

Mentalt velvære

Rusleturer i skogen, trekke inn den gode og friske luften, observere de små tingene og la de kompliserte fare forbi. Mindfulness og fokus på pust får et enda større oppsving. Å ta kontroll over ditt mentale velvære blir viktigere enn noensinne.

Digital detox

Studier viser at konstant oppkobling på sosiale medier, stresser oss og gjør oss både søvnløse og syke. Det er derfor ikke fremmed å tenke at skjerm-detox i helger eller enkelte ukedager er noe mange kommer til å hive seg på.

Lydbad

Helende lyd som «stemmer om» kroppen spås å bli en slager i år. For de som er interessert i yoga er steget til «Sound Bath» eller lydbad, ikke så lang. Lydbad er en av mange måter å innhente seg på ved å minske stress gjennom helende lyd, frekvenser og vibrasjoner.

SE OGSÅ: Stimuler kroppen på cellenivå

Astrologi

Noe som har fått et oppsving de siste årene, er astrologi. Og da snakker vi ikke bare om ukehoroskop og hvilke stjernetegn som passer sammen. Nei, nå vil vi rette fokus på hvordan de ulike årstidende påvirker ditt og mitt stjernetegn, hvordan vi best kan håndtere Merkurius retrograd eller finne ut hvilken type mat og mosjon som egner seg best for ditt stjernetegn.

Trening: Slik mosjonerer vi i 2020

Virtual training

SÅ mye å gjøre og såååå lite tid! Her gjelder det å knipe inn her og der for å få plass til mer. Konseptet «virtuell trening» har begynt å poppe opp på flere steder og antas å vokse seg større. Hjemme-trening blir en av de største trendene for 2020, og hvor praktisk er ikke det! Ingen behov for et dyrt medlemskap på treningsstudio eller dyre treningstimer. Det er bare koble opp YouTube på det du har av elektroniske duppedingser og trene hjemme i stua!

HILIT

HIIT, høyintensiv intervalltrening har vel de fleste hørt om? I 2020 erstattes den populære treningsformen av sin «snille lillebror», High-intensity low impact training. HILIT som oversatt er høyintensiv kondisjonstrening, men ikke fullt så stressende og slitsom for kroppen. Burpees, hopp og sprett erstattes med armhevinger, squats, planken og andre øvelser som ikke sliter på leddene.

Børst støv av romaskinen

Prevention spår at 2020 blir romaskinens år. Maskinen som i årevis har samlet støv eller til slutt havnet på «gjenbruken», vil bli en treningsslager. (Skynd deg å sjekke på Finn.no) Det skyldes at roing er en effektiv måte å trene store deler av kroppen på en og samme tid.

  

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.