For mye essensielle fettsyrer harskner i kroppen.

– Harskning av fettsyrer skjer ved høy temperatur, oksygen og lys, forteller ernæringsterapeut Jens Veiersted. Han mener det er verdt å ta en kikk på hva som skjer i kroppen ved oksideringen av omega 3 og omega 6 hvis det blir for mye av det.

 

Flerumettede fettsyrer av omega-3 og 6 blir kalt essensielle fettsyrer da disse må tilføres gjennom kosten. – Jeg tror at man generelt sett burde holde inntaket av flerumettet fett forholdvis lavt, sier ernæringsterapeut Jens Veiersted. Balansen mellom omega 3 og 6 fettsyrene er viktig og man må ha tilstrekkelig av det mener Veiersted. Problemet, som han sier, er at ved for mye inntak av de essensielle fettsyrene kan de harskne i kroppen. Anbefalingen hans er å justere inntak av omega 3 først for å komme i balanse, for så å senke både omega 3 og omega 6 inntaket. Han har liten tro på det generelle rådet om å øke inntaket av flerumettet fett. Han påpeker at det har vært endringer i disse rådene de siste 10 årene hvor bant annet anbefalt inntak av flerumettet fett er endret fra 10% til 5-10%. – Så man har da justert etter den kunnskapen man har, uten å egentlig  si at man må være litt forsiktig. Kvaliteten på fettsyrene er viktig.

Gode kilder for omega-6 kan være korn, frø, lyst kjøtt (svin og fjærfe). Vegetabilsk fett som  plantemargarin, mais- og soyaoljer må man heller være litt forsiktig med da disse finnes i store mengder raffinerte utgaver. Ved unødig raffinering av disse fettsyrene har harskningsprosessen allerede startet. Det kan være en god idé og stille strenge krav til valg av Omega-3 tilskudd.  For noen år tilbake ble det stilt spørsmål om tran kunne være helseskadelig grunnet raffineringsprosessen.

 

SE OGSÅ: Viktig med riktig fettsyrebalanse

 

Kan være giftig?

På det Store Medisinske leksikonet sine nettsider står det blant annet om harskning at: “Harskning finner også sted i organismen og kan føre til at det dannes uheldige produkter i vevene. Harskningsprosessen kan forhindres av antioksidanter som vitamin C og vitamin E.”

I 2011 var det mye mediaoppmerksomhet om tran og hvorvidt dette kunne være farlig for helsen. På Nrk.no ble saken “Bekymring for harsk fiskeolje” publisert hvor eksperter på mattrygghet kom med bekymringer over harskning av fiskeoljer. Aftenposten skriver “Utelukker ikke helsefare over tid” hvor forsker Gjermund Vogt ved Matforsk  blant annet skulle igang med en større klinisk studie på hvordan harsk fiskeolje påvirker kroppen. – Vi vet lite om harsk fiskeolje er skadelig for kroppen på lengre sikt. Men internasjonal forskning viser at enkelte harskningsstoffer kan være giftige, og dermed potensielt skadelige for kroppen. Blant annet dreper disse stoffene celler, sier Vogt.  TINE, Høgskolen i Akershus, UiO og Lipidklinikken ved Rikshospitalet deltar også i studien.

TV-Helse har ikke klart å finne ut hva studien så langt har vist.

 

Kilder:

https://sml.snl.no/fettsyrer

https://snl.no/essensielle_fettsyrer

https://www.aftenposten.no/norge/i/751Lo/–Utelukker-ikke-helsefare-over-tid

https://www.nrk.no/livsstil/bekymring-for-harsk-fiskeolje-1.7839955

 

 

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.