Det er godt dokumentert at opphold i bygg med fukt- og muggsoppskader gir økt risiko for helseplager, skriver Astma og allergiforbundet på sine hjemmesider. Et godt inneklima med frisk og ren luft er viktig for at vi skal kunne fungere optimalt, både hjemme og på jobben. Det er en helsemessig risiko å oppholde seg i bygg som har fukt og muggsopp-problemer. Forskning viser at dette har sammenheng med utvikling av allergier, astma og luftveisinfeksjoner. Hodepine, tretthet, tørr hud, tørre og såre slimhinner, nedsatt konsentrasjon og arbeidsevne er problemer mange opplever. Allergikere reagerer mer på muggsopp enn andre, selv om de ikke er allergiske mot selve muggsoppen.

– Fukt og muggsoppskader er ansett som den viktigste negative helsefaktoren i innemiljøet, sier seniorforsker Rune Becher ved Folkehelseinstituttet. 

Fukt i kjeller må bekjempes for å unngå både bygg- og helseskader

Fokuset rundt inneklima har vært økende de siste årene, hvor dokumentasjon tydelig viser hvor viktig innemiljøet er for oss mennesker. Fukt er et utbredt problem i boliger, lagerlokaler, næringsbygg og boliger og det er en utfordring for mange å få bukt med fukten.

Drenering er en vanlig måte å løse problemet på, men det finnes også andre effektive, rimeligere og enklere tiltak du kan bruke mot fuktproblemene.

LES OGSÅ: Syk hjemme, men frisk borte?

Hvordan unngå dyre dreneringsløsninger og store unødvendige inngrep?

Det finnes også apparater som fungerer etter elektrofysiske prinsipp og fjerner veggens sugeevne, og samtidig forhindrer fukten i å trenge opp og inn i veggen. Systemet er trådløst og monteres med kun fire skruer på vegg. Apparatet hindrer oppstigende og gjennomgående fukt ved bruk av elektromagnetiske bølger som er ufarlige for mennesker, dyr og planter. Tørre vegger kommer tilbake til sin normale tilstand og den opprinnelige isoleringsverdi gjenoppstår.

Noen apparater styres av en datamaskinprosessor og bringer fukten ut og tørker også opp utvendig. Systemet presser fukt tilbake til grunnen og ut av vegger og gulv. Det gir deg et tørt hus uten muggsopp og allergener i minst 30 år, sier Ateko. Systemet er ekstremt godt egnet for uttørking og permanent fuktsikring og tørker ut vegger, men også gulvene og fundamentene i bygningen.

Denne løsningen utgjør en brøkdel av prisen på utvendig drenering og kjemisk injeksjon og innebærer ingen behov for byggearbeid av noe slag – ingen forstyrrelser for bruken av bygningen.

Det er store forskjeller i pris både i innkjøp, bruk og vedlikehold når det gjelder produkter som får ut fukten.

LES OGSÅ: Gassen som dreper i din egen stue!

Muggsopp er et resultat av dårlig ventilasjon, vannlekkasjer og fuktproblemer

Muggsopp sender ut menger soppsporer en gang i måneden. Årsaken til at man får problemer med muggsopp er ofte grunnet dårlig ventilasjon og fuktproblemer. De fleste muggsoppartene er normalt ikke farlige for friske personer, men blir vi utsatt for mye muggsopp over tid, kan det gi betydelige helseplager.

Muggsopp kan også føre til luktproblemer og ødelagt innbo. Det største problemet er knyttet til helseproblemer for de personer som bor eller oppholder seg i bygget. Angrep av muggsopp er blant de vanligste skadene på bygg vi finner i norske hus. De fleste av oss har tegnet forsikring på hus og hytte mot brann og innbrudd, og noen har også tegnet soppforsikring i tillegg. De færreste av oss er imidlertid klar over er at boligforsikringen ikke dekker muggsoppskader – dette er nemlig et unntak. Soppforsikring dekker vanligvis skade på selve bygningskonstruksjon som følge av råtesopp. Muggsopp som ikke skader bygningen fysisk, men som gir helsemessige plager, er unntatt.

De vanligste stedene man finner muggsopp er på badet, i våtrom og i kjellere. Aller best trives den ved temperatur på drøyt 20 grader og en relativ luftfuktighet på over 95 prosent. Det lønner seg sjekke disse områdene jevnlig og sørge for god gjennomlufting. Ser du et grått, svart eller grønt belegg, eller annen misfarging, er sjansen stor for at det er muggsopp.

Hvis du har fått muggsopp i boligen din er det viktig at den utbedres raskt og på riktig måte, slik at du unngår eller reduserer de fysiske skadene på boligen, samt unngår helsemessige plager og sykdommer.

 


Kilder:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.