Er du supermamma, superjogger, superbaker, superansatt, superkollega, supersosial og supersieraldrinei, er du garantert super-tom for superhormonet progesteron!

Å henge i stroppen sent og tidlig, kan drenere deg helt tom for det viktige hormonet og du ender opp i et hormonelt helvete kalt østrogendominans!

Tekst: Berit Kvifte

Dr. Allan fjelstrup (FOTO: currame.com)

– Å være yngre og i mangel av progesteron eller å være i overgangsalderen, gir i realiteten de samme symptomene og konsekvensene. Progesteronmangel starter gjerne med manglende energi, dårlig humør, nedsatt sexlyst og tørre slimhinner i ung alder, tynn hud og problemhud. Spesielt hos kvinner som stresser mye, de som løper halvmaraton, sykler Birken og flytter fysiske grenser, er progesteronmangelen stor. Alt peset og kavingen, gjør at den månedlige eggmodningen og eggløsningen delvis eller helt uteblir.

– Tegnet på at du er i klimakteriet er at den månedlige syklusen stopper opp, og du tømmes for progesteron med den konsekvens at typiske symptomer melder seg; hetetokter, humørsvingninger, søvnproblemer og depresjoner for å nevne noe.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om mørkets hormon

Uheldigvis er østrogenmangel det første og beste mange kvinner legger skylda på, sier lege og spesialist i indremedisin, Allan Fjelstrup til TV-helse. For østrogen «kan vi jo alt om». Tror vi. Det er det vi trenger framfor alt annet når hormonene løper løpsk. Tror vi.

For å forstå progesteronets viktige og behagelige rolle i kvinnekroppen, er det viktig å forstå hva østrogen kan gjøre av ugagn om det får dominere.

– Dersom det ikke er balanse mellom østrogen og progesteron, vil det merkes både kortsiktig og langsiktig. Kvinner som har lite eller intet progesteron, lever i såkalt østrogendominans – og den bør kvinnen komme seg raskest mulig ut av, råder legen og forklarer hvorfor;

– Østrogen er et oppbyggende og cellestimulerende hormon og dersom du, kvinne, lever i østrogendominans, vil det kunne stimulere celleveksten i brystene slik at du kan få diffuse kuler og over tid celleforandringer som kan utvikle seg til brystkreft. Tilsvarende vil østrogendominans kunne gjøre at cellene i livmoren kan komme ut av kontroll, livmoren synke ned, gi blødningsforstyrrelser og kan munne ut i kreft. Det samme med eggstokkene. Hvis og når eggstokkene dine ikke får den fantastiske tsunamien av progesteroner, vil disse forbli i en kronisk østrogendominans. Det kan føre til utvikling av cyster og kreft fordi østrogen hele veien stimulerer til økt celledeling, forklarer Fjelstrup.

– Er alle østrogendominante på et eller annet tidspunkt i livet?

– Ja, østrogenproduksjonen foregår nesten i alle vev i kroppen hele livet og i mengde avhengig av hvor mye fettvev du har. Det gjør ikke produksjonen av progesteron, som kun dannes i det gule legemet når du er gravid. Ergo: få graviditeter, stress, kosthold som består av mye karbohydrater og p-pillebruk og overgangsalder ender – udiskutabelt – over tid med østrogendominans, svarer Allan Fjelstrup.

– Hvorfor er østrogen det de fleste kvinner gjerne tenker på når de kommer til klimakteriet?

– Den frustrerende kjensgjerning, er at symptomene og plagene som østrogendominansen og mangelen på progesteron gir, er at disse kan lindres hvis man overstyrer det hele med store doser syntetisk østrogen. Det er kroppens noe underfundige svar på en behandling som i realiteten er et bomskudd.

– En kvinne som har 30 hetetokter i døgnet og får feil behandling, vil altså kunne kjenne bedring? Hvordan henger det sammen?

– Det er fordi at det ikke finnes noe tilsvarende signal for progesteron. Vi må bare konstatere at selv om kvinnen er i østrogendominans og har mangel på progesteron, så lindrer det å tilføre syntetiske østrogener, men det endrer ikke det faktum at det er «helt i det blå» rent behandlingsmessig. Det blir feil på alle måter fordi østrogendominansen forverres og risikoen for svulstutvikling og kreft øker.

– Er det noen risiko forbundet med planteøstrogener?

– Planteøstrogen kan bidra til forverring av en østrogendominans, men vil langt fra belaste kroppen på samme måte som syntetisk østrogen. Det er også kvinner som kan ha nytte av å kombinere naturlig progesteron og planteøstrogen, understreker Fjelstrup.

Pøs på med progesteron!

– Pøs på med progesteron! Om du er 30, 50, 80 eller 90, så vil små doser med naturlig progesteron kunne oppleves som en wünderbaum i kvinnekroppen. Er husets tenåring i puberteten og plages med hormoner som flyr i lav høyde, bruk progesteron. Har du PMS, bruk progesteron. Opplever du gjentatte spontanaborter, prøv progesteron. Er mannen gretten og i hormonell ulage, smør ham med progesteron. Er du smådeppa og utafor, sørg for progesteron!

– Progesteron er kvinnens velværehormon «par exellente». Det er virkelig instrumentalt i forhold til å gi livsglede, humør, energi og hormonell balanse til kvinner i alle aldre. Jeg skulle bare ønske så inderlig at kvinner lar seg opplyse om progesteronets effekter.  

– Hvor raskt merkes effekt av progesteron?

– Progesteron som finnes i kremform, tar brodden av hetetokter nærmest momentant hvis du smører kremen direkte på slimhinnene i underlivet slik at det tas direkte opp i blodet. Og siden progesteron er et velværehormon, vil det også ganske raskt gjøre slutt på humørsvingninger, irritabilitet, søvnproblemer, depresjoner og energimangel. Hele spekteret av små, store og tildels voldsomme symptomer vil umiddelbart lindres og etter noen dager forsvinne helt, sier legen.

– Kan progesteronmangel måles?

– Ja, du kan sjekke dette ved å ta en spyttprøve, men fasiten er enkel; har du sjelden eller aldri eggløsning, så mangler du hormonet. Punktum!

SE OGSÅ: Bevegelsesøvelser som masserer kroppen innvendig

Velværehormon

Naturlig progesteronkrem smøres på underarm, hals, bryst eller innsiden av lårene. Kvinner som fortsatt har eggløsning, bruker kremen til menstruasjonen kommer for så å ta en ukes pause. Eldre kvinner kan bruke det daglig.

Kremen kan justeres opp og ned etter lyst og behag – inntil kvinnen føler hun er i balanse. De fleste vil merke økt velvære av progesteron både fordi det er et velværehormon og fordi at det er en typisk sentral manglende brikke i det hormonelle puslespillet som plutselig kommer på plass. Min erfaring over mange år, er at kvinner ofte doserer opp i starten fordi det føles så godt å bruke det. I løpet av noen måneder finner så kvinnen et doseringsnivå som er passe.

– Er det noe jeg kan spise for å få i meg progesteron?

– Nei, men jeg vil på det sterkeste anbefale et lavkarbo-kosthold.   Raske karbohydrater klusser til hormonsystemet, så dropp dem.

– Er det registrert bivirkninger ved bruk av progesteron?

– Nei. Det verste som kan skje, er at man får for lite progesteron! Sier lege og spesialist i indremedisin, Allan Fjelstrup til TV-helse.

TIPS!

Du kan kjøpe «Womans Care» på helsekostbutikken.

Kremene koster ca 300- 350 kroner og rekker til tre måneders bruk.

 
Progesteron er det eldste hormonet vi kjenner til og et av de viktigste hormonene som menn og kvinner produserer. Til tross for det, er det lite brukt i behandling av hormonelle ubalanser. Fokuset har vært mest rettet mot østrogen-terapi. Nå får stadig flere leger øynene opp for progesteronets viktige effekter på kropp og sinn, og det er takket være kvinners egne erfaringer som deles på nett. Kvinner over hele verden har snudd ryggen til syntetisk østrogen (reseptpliktig) på grunn av faren for utvikling av kreft, blodpropp og hjerneslag – som er dokumentert gjennom mange og omfattende studier.

 

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.