Roter du rundt i krydderhyllen på kjøkkenet, finner du sannsynlig noe som hjelper for hverdagsplager. Men, finner du gurkemeie i sortimentet, da har du universalmiddelet som slår knockout på det meste!  Også kreftceller.

Gurkemeie har vært omtalt for sine betennelseshemmende egenskaper i flere tiår.  Nå viser det seg at den virksomme roten har flere viktige og beskyttende egenskaper, som for eksempel mot fedme og kreft.  Forskning fra Cork Cancer Research Center viser at curcumin  (de virksomme fargestoffene i gurkemeie) ødelegger enkelte kreftceller. I tillegg bidrar curcuminet til at kreftcellene begynner å fordøye seg selv.

 

En av årsakene til at forskere for en del år siden begynte å interessere seg for gurkemeie, var at de oppdaget en signifikant lavere forekomst av visse krefttyper i India. Spesielt brystkreft, tykktarmskreft og prostatakreft. En vestlig mann har tyve ganger større risiko for å utvikle prostatakreft enn en inder.  Urten har også vist lovende effekt mot HPV-viruset som er forløper til livmorhalskreft.

 

Dr. Allan fjelstrup (FOTO: currame.com)

–  En rekke studier viser at curcumin har direkte effekt på kreftcellenes interne kommunikasjon.  Ved å tilføre curcumin går kreftcellene i dvale eller enda bedre: de begynner å ødelegge seg selv. Jeg har ingen problemer med å anbefale curcumin som et lavterskeltilbud til dem som ønsker å forebygge en rekke sykdommer – innebefattet kreft, sier lege og helhetsmedisiner Allan Fjelstrup til TV-Helse og legger til at det er små mengder som skal til. Ikke er det dyrt heller.

 

 

 

 

Hjelper på «vondter» overalt

Skal man ramse opp alt som curcumin hjelper mot, for og på, vil denne artikkelen bli veldig lang. I løpet av de siste 20 årene er bortimot 5000 studier og undersøkelser på gurkemeie publisert.

 

Doktor Fjelstrup mener det det er legitimt å snakke høyt om effektene på de sykdommene som legger størst beslag på helsebudsjettet. Det vil si kreftsykdommer, hjertekarsykdommer og revmatiske sykdommer.

 

– Fordi curcumin har en hemmende effekt på enzymet, Cyclogenase, virker det svært gunstig på «diffuse og uforklarlige vondter» som spesielt kvinner strever med. Enzymet er det samme som finnes i kortisonholdige legemidler og som brukes for å dempe og hemme betennelser i muskelapparat – dog med en ikke ubetydelig risiko for bivirkninger. Nylig ble det advart mot en rekke skumle effekter ved NSAIDs, så takk og lov for at gurkemeie finnes, sier legen entusiastisk.

 

– De fleste behandlingsmetodene av leddgikt går på å dempe smerter. Det interessante med gurkemeie er at det reduserer symptomene, sier doktor John Innes ved Bristol University. Han får støtte av lege Roald Strand ved Kilden Helse i Oslo ifølge en artikkel fra DinSide.no.

 

Hjerte- og karsykdommer

En effekt av curcumin som ikke kjennes direkte på kroppen, er den som går på hjerte– karsystemet.  – Curcumin reduserer nivåene av de onde kolesterolene. Hos kvinner er hjerte– karsykdom noe som ofte utspiller seg i kulissene. De får ikke de karakteristiske symptomene, men går rett i bakken med et infarkt.  Gurkemeie er et billig og effektivt forebyggende middel som jeg vil anbefale alle over 40 år å ta. Det er en billig livsforsikring, hevder Fjelstrup.

 

LES OGSÅ: Kvinne kan ha kurert kreften med gurkemeiens curcuminoider

 

Virus og bakterier

Vi går inn i årstiden med mye forkjølelse og virussykdommer.  Gurkemeie er en selvfølge ifølge legen. – Krydderurten skjerper immunapparatets funksjon slik at det fanger opp virus, bakterier og mikroorganismer og bekjemper disse før de får festet seg og sender deg rett til sengs. Det spiller ingen rolle om du ikke får kastet i deg gurkemeie straks du kjenner basillene begynner å herje med deg. – Det er da du skal skru på blusset for alvor. Du kan trygt doble og triple dosen slik mange gjør med vitamin C.  Det vil si 3-4 kapsler (opptil 500 mg) i døgnet om du finner et godt dokumentert produkt i helsekosten, eller du kan strø en god teskje (12-15 gram) malt gurkemeie over grøten eller i annen mat 2-3 ganger daglig.

 

Mest forsket på

Krydder er en svært viktig ingrediens i indisk kokekunst. Ingefær, gurkemeie, chilipepper, safran, sennep, nellik, kardemomme, kanel og flere andre kryddere er i daglig bruk i det indiske kjøkkenet, men gurkemeie er topp 10.  Det betyr at indere får en jevn tilførsel av curcuminene fra vugge til grav.

 

I tradisjonell kinesisk medisin brukes gurkemeie til behandling av betennelser, smerter,  spesielt i ledd og muskler, urinveisplager, leverforstyrrelser og kroniske irritasjoner og betennelser i magetarmsystemet.

 

Gurkemeie var også kjent blant oldtidens vestlige medisinere, og den greske urtelegen Dioscorides nevnte urten i sine skrifter fra det første århundret e.Kr. Blant de urtene som er klassifisert som krydder, er gurkemeie i våre dager en av de best utforskede med tanke på farmakologisk virkning.

 

Ikke bare har interessen for curcumin økt fra et forskningsperspektiv, men krydderurten har også blitt en favoritt blant forbrukerne. I 2016 toppet gurkemeie antall søk på funksjonell mat på Google.

 

Gurkemeie (FOTO: Pixabay)

 

 

Supersterk antioksidant

Curcumin regnes som langt mer potent enn vitamin C. I studier er det påvist at curcumin er åtte ganger sterkere enn vitamin E. –  Jeg anbefaler daglig tilskudd av gurkemeie til alle mine pasienter uavhengig av alder og kjønn og om de er syke eller ikke.

 

Hvor raskt virker gurkemeie?

–  Så godt som momentant, men pass på å fylle på daglig, råder legen. Curcuminene forbrukes av kroppen, men ikke i samme tempo som vitamin C. Virkestoffet er fettløselig og vil binde seg til cellemembran, kolesteroler og annet fett i kroppen og på den måten omsettes vesentlig langsommere. En dose daglig er tilstrekkelig for å holde effekten i et døgn, men ved spesifikke tilstander, må dosen økes. Gurkemeie er et lavterskeltilbud til din helse og bør prioriteres, råder Fjelstrup.

 

 

TV Helse informerer om alt innenfor helse, medisin, skjønnhet, kosthold og trening som kan ha betydning for deg og din livskvalitet. Vi vil gi deg gode råd og nyttige tips som kan bidra til at du blir i stand til å gjøre riktige valg i forhold til din egen helse.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.