Professor Alessio Fasano ved Harvard Medical School var nylig i Norge for å snakke om mage-tarm sykdommer.Han er en av verdens ledende lege og forsker på området.

(norske undertekster velges i avpsilleren, saken fortsetter under)

Proteinet som endrer alt

Fasano mener at sammenhengen mellom hjerne og mage-tarm blir mer og mer tydelig ettersom at brikkene nå faller på plass. Forskningen på effekten fordøyelsen har for resten av kroppen har nå større rotfeste og kan lede til nye veier på hvordan man ser på forebyggende behandling mot sykdom, mener Fasano. Lenge var det trodd at det var hjernen som sendte signaler til tarmen, men forskning viser at det går begge veier. – Dette var ukjent for oss da vi ikke visste hvordan denne traffiken av signaler foregikk, inntil vi oppdaget zonulin, sier Fasano. Zonulin er ett protein som regulerer permeabiliteten (gjennomstømningen i ett materiale) i tarmslimhinner og andre slimhinner. Forskning viser at zonulin kan aktiviseres blant annet av tarmbakterier og matproteinet gluten.

I en ny studie publisert i Journal of Pediatrics viser det at hos autister er zoulin nivået signifikant høyere sammenlignet med friske kontrollpersoner. I dagen samfunn mener han at mye kan gjøres i forhold til kosthold da vi de siste 2,5 millioner årene har utviklet kroppen til ett kosthold som nå har endret seg drastisk de siste 100 årene.

 

– SE OGSÅ: Ingen tvil om at kosthold påvirker hjernen

 

Fremst i verden

Prof Alessio Fasano fullførte sine studier som pediatrisk gastroenterolog ved Inversitet i Napoli og gikk til University of Maryland i 1993 hvor han senere etablerte Center for Celiac Research(forskningsenter for cøliaki) som i 2013 ble en del av Massachusetts General Hospital. Det var så i 2000 at Fasano sitt forskningsteam oppdaget zonulin som nå baner vei for eksplosiv forskning på mage-tarmproblematikk som årsak til en rekke sykdommer. Arbeidet hans fortsetter å være rettet mot gluten sinsitivitet og cøliaki og håper at han i fremtiden kan være i forkant av sykdom knyttet til mage-tarm.

 

 

 

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.

2 KOMMENTARER

  1. Jeg har lavt stoffskifte og slliter hele tiden med dårlig mage …
    Håper jeg kan få en løsning og føle at jeg lever igjen !!!!
    Arnhild

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.