Jeg innrømmer det; jeg valgte rotgrønnsakschipsen framfor sørlandschipsen og trodde vitterlig det var sunnere. Men, da posen var tom og jeg tittet bakpå, slo realiteten meg midt i fleisen:

    • Tyrrells Grønnsakschips per 100 gram: 534 kcal
    • Maarud Potetgull Classic per 100 gram: 525 kcal

Aha! Så grønnsakschipsen var hakket verre.  Det var vondt å svelge siden jeg var sikker på at jeg hadde valgt et sunnere alternativ.

Sjokoladehyllen kan jeg godt gå rett forbi i butikken, men sliter når jeg kommer til hyllene som er smekkfulle av sprø, knasende potetchips.  De aller fleste posene er fylt av tynne, friterte skiver av poteter. Tidligere har jeg latt meg lokke av poser med «30 prosent mindre fett» og «Fullkorns-chips», nå åpenbarte en helt ny og garantert sunn snacksvariant seg;  Tyrells grønnsakschips med bilde av rødbeter, pastinakker og forskjellige rotfrukter.  Hurra for produsenten, var min første tanke da jeg tok med meg et par poser.

 

Helsefokus

Markedskreftene kjenner oss bedre enn hva vi gjør selv. Rotgrønnsaker høres myye sunnere ut, men stopp litt; poteten er da også en rotgrønnsak!

– Fokus på helse og mat er voksende, og det er ikke overraskende at matvareprodusentene følger denne utviklingen tett med nye produktinnovasjoner, sier Ragnhild Silkoset som er professor i markedsføring ved BI til Dagbladet.  Professoren sier videre at hun tror at de som handler rotgrønnsakschips er overbevist om at de tar et sunnere valg enn vanlig potetgull.

– At det har samme kaloriinnhold og marginale ernæringsmessige forskjeller, vil nok komme som en overraskelse, sier Silkoset.  For sammenlikner du tallene for fett ser du at det er 36 gram fett i grønnsakschipsen til Tyrrells og 33 gram fett Maarud potetgull.

 

 

«Opptatt av smak»

Det er ikke bare her på berget at grønnsakchips er i ferd med å seile opp som bestselger.  Dansker og svensker lar seg også lure.  Den økende populariteten har sendt «den sunne varianten» på førstesiden til Huffington Post som helte iskaldt vann i årene til forbrukerne;  Tyrrells inneholder mer fett enn Pringles potetchips, som er en av verstingene!

Hvordan forsvarer produsentene seg mot de feite faktaene?  Det kan de ikke.  De snakker det bort med at de er mest opptatt av smak og at deres chips henvender seg til kunder som ønsker å nyte type påstand som denne; «Våre chips er spesielle godbiter som skal nytes snarere enn å spises som en sunn snacks. På alle pakningene står det anbefalte porsjonsstørrelser så forbrukerne kan nyte våre chips som del av et balansert kosthold».

Igjen pakkes den feite virkeligheten inn i intetsigende babbel.  Og ikke bare det; babbelet sklir rett inn i hjernen uten at det registreres eller realitetsbehandles.  Min hjerne oppfattet ikke helt uventet «balansert kosthold»!

 

Ny merking

Forskning viser at 59 % av forbrukerne sliter med å forstå beskrivelsene av ernæringsstoffene på produktmerkingen.  I så henseende har flere land, blant annet USA innført såkalt «Guiding Stars» mens andre EU-land har banket gjennom «Trafikklys-merking» som er et system med rød, gul og grønn merking  ut fra hvor sunne de er.  I England er de i gang med å merke matprodukter som angir hvor mye du må bevege deg for å forbrenne det du har spist av varen.

I Norge lener vi oss foreløpig på nøkkelhullsmerkingen, men den rangerer kun innenfor gitte kategorier. Velger du for eksempel en nøkkelhullsmerket frokostblanding foran en frokostblanding uten nøkkelhull, får du i deg mer fiber og fullkorn og mindre sukker.  For kjøttprodukter, er det andel mettet fett og salt som vektlegges, mens et nøkkelhullsmerket brød må oppfylle kriterier til fiber og fullkorn, mettet fett, sukker og salt. Andre land har andre og innfløkte deklarasjoner på matvarer.

Men tilbake til den «sunne chipsen».  Når jeg bruker hodet, vet jeg jo at poteten når den surres i frityrkokeren blir langt mindre sunn.  Det samme skjer om du putter brocolli og blomkål, gulrøtter og pastinakker i olje.   Og når så er sagt; en periode var det viktig for produsentene å kommunisere at chipsen ikke var kokt i palmeolje.  Jaha…. ?  Å spare regnskogen er et godt initiativ, men blir chipsen sunnere av den grunn?  Neppe, men vi går fem på alle avledningsmanøvrene fra markedskreftene.

Det er fredag i dag og tid for en runde rundt potetgullhylla.  Den sunne rotgrønnsakschipsen har mistet troverdigheten.  Det samme med «fullkorns-chipsen».  Samme elendigheta der.   Hva med «30 prosent mindre fett-posen» ?  30 prosent mindre enn fra hvilket utgangspunkt? Nei, det står det ikke noe om.

Markedskreftene er like skumle som innholdet i posen.  Egentlig.

 

 

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.