Dette kan få store konsekvenser for barnet. Jodmangel hos gravide kan nemlig påvirke den nevrologiske utviklingen hos foster og små barn.

Dette kommer frem i Den norske mor og barn-undersøkelsen som ble publisert av Folkehelseinstituttet i begynnelsen av juli. Saken fortsetter under annonsen.

Forskerne har vist at mild og moderat jodmangel i svangerskapet kan føre til både fysiske og kognitive utviklingsskader som kan påvirke fosteret og barnet helt opp til åtte års alder. Noen studier viser også at jodmangel over tid kan føre til en reduksjon i intelligens (IQ). Forskerne vet ennå ikke om jodmangel også kan påvirke utvikling av Alzheimer og andre demenssykdommer i alderdommen. Les hva Folkehelseinstituttet skriver om undersøkelsen og hvilke tiltak de mener kan bidra til å øke jodinntaket.

SE OGSÅ: Professor i ernæring Anna Haug forteller TVhelse hva du kan gjøre for å unngå jodmangel.

 

Tekst: Randi Solstad

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.