Opplever du at sår ikke gror? Da mangler du kanskje noen viktige aminosyrer. Glutamin og arginin er begge aminosyrer som viser seg å kunne hjelpe til mot sårdannelse.

 

Hva er glutamin?

Glutamin er en aminosyre og grunnlag for dannelsen av proteiner, signalstoffer og DNA. Glutamin utgjør 50-60% av aminosyrene i musklene våre og er vist å motvirke nedbryting av muskelvev. Glutamin er viktig for energiomsetningen i kroppen, og for kroppens nitrogenhusholdning. Studier har vist en rekke potensielle helseeffekter:

  • Økt produksjon av glutation i leveren, lymfekjertlene, hjernen og uftveiene.
  • Kan forebygge og behandle lekk tarm, cøliaki, Chrons eller ulcerøs kolitt.
  • Motivirker blødninger og sårdannelse i tarm og hud
  • Reduserer produksjon av stresshormonet kortisol

 

-Glutamin er blant annet viktig for at sår skal gro og øker blant annet kollagen produksjon. Dette medfører økt Cellevekst,  såret minsker fortere sier naturterapeut Oddveig Myhre ved Optimalhelse Senter i Skien. Hun opplever god effekt hos sine pasienter med dette.

Den beste kilden for glutamin gjennom kosten er kjøtt, fisk og fjærkre.

Hva er arginin?

Arginin er en annen aminosyre og tilhører gruppen basiske aminosyrer. Gjennom ett vanlig kosthold skal man kunne få i seg nok arginin, også barn som ikke produserer dette selv.

– Først og fremst øker arginin blodsirkulasjonen slik at celler og ernæring kommer til der det trengs, sier Myhre. – Det bidrar også til  økt NO produksjon, som er et signal til immunforsvaret at det trengs en reparasjon der denne gassen er og øker celleproduksjon i området, sier hun.

Gode kilder til arginin er nøtter, belgfrukter og grønnsaker.

 

 

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.