Vegansk burger på grillen må vel være godt innafor sunnhetsaspektet, tenker du og plukker med deg sommerens veganerhit fra butikken, «Beyond Burger», men sorry. En titt på varedeklarasjonen, fikk meg til å legge burgeren tilbake i kjøledisken.

Tekst: Berit Kvifte

kostholdsveileder Kristine Oddvin Andersen (Foto: kristineoddvinandersen.com)

Det kommer stadig nye veganske produkter på markedet som vi forbrukere lar oss lure av og det som sannsynligvis blir en av sommerens store hit-er på grillen rundt omkring i norske hager, er en plantebasert burger, helt fri for kjøtt og animalia og som visstnok skal smake som kjøtt.

LES OGSÅ: Vegansk kosthold? – dette bør du vite

-Da blinker varsellampene hos meg, sier kostholdsveileder Kristine Oddvin Andersen til TV-helse.

-Veldig få planter, om noen i det hele tatt, minner om kjøtt i smak og konsistens. Derfor tok jeg en titt på ingredienslisten. Mine mistanker ble bekreftet. Burgeren består av 18% erteproteinisolat, resten er planteoljer og fyllstoffer for å oppnå «ønsket konsistens og smak»:

Erteprotein isolat (18%), vann, rapsolje, raffinert kokosolje, aromastoffer, stabilisatorer: cellulose, metylcellulose, gum arabic, potetstivelse, maltodekstrin, gjærekstrakt, salt, solsikkeolje, tørket gjær, antioksidanter: askorbinsyre, eddiksyre, fargestoff: rødbetkonsentrat, modifisert stivelse, eple ekstrakt, sitron juice konsentrat

Kristine er skuffet. Veganburgeren, «Beyond Burger», er ikke enestående i sitt slag. Tilsvarende produkt fra leverandøren med det litt ironiske navnet «Hälsans kök», har en enda lengre ingrediensliste;

Rehydrerat soja-/soyaprotein (58,5%), vatten/vann, rehydrerat vete-/hvete-/hvedeprotein (13%), vegetabilisk olja/olje (solros/solsikke, raps i varierande proportion), lök/løk, stärkelse/stivelse, stabiliseringsmedel/stabilisator (metylcellulosa, karragenan), salt, maltodextrin, jästextrakt/gjær-/gærekstrakt, aromer/aroma, lök-/løkpulver, vitlöks-/hvidløgspulver, maltextrakt (korn/bygg/byg), druvsocker/glukose/dextrose, färgämne/fargestoff (karamelliserat socker), rökt/røkt/røget maltodextrin, kryddor/krydder/krydderi, surhetsreglerande medel (citronsyra).

– Disse fakta er leit for alle de som tror de velger et sunt alternativ til kjøttburgere. Mye i disse burgerne ligger langt utenfor det en veganer ville ha valgt, Det er viktig å formidle at selv om det er plantebasert, så er det ultraprosessert junk, sier Kristine og presiserer;

-Hovedpoenget mitt handler ikke om det er kjøtt eller grønt, men om ekte mat versus ultra-bearbeidet mat slik varedeklarasjonen på disse produktene viser. Vi vet at om lag 60 prosent av den maten vi finner i matbutikker er ultraprosessert og vi vet at inntaket har økt. Forskning viser at det er et problem. Det finnes masse ultraprosesserte kjøttprodukter også, men når forbrukerne tror de handler sunne alternativer, bør de være litt våkne.

Det har kommet mange erstatningsprodukter på markedet, det være seg for melk, kjøtt, gluten osv.  Erstatningsproduktene skal prøve å etterligne originalen og da blir innholdet ikke nødvendigvis av det sunne og gode.

-Forbrukerne må begynne å lese ingredienslisten før de går til kassa og betaler.  Er det mange rare ord som du knappest greier å uttale, så er det grunn til å lese både to og tre ganger ekstra. Om det står aldri så mye «grønnere valg», er det ikke synonymt med at det er sunnere, sier Kristine som hilser en ny merkeordning som sier noe om graden av prosessering velkommen.

LES OGSÅ: Tips for å møte myter om økologisk mat

Lag burgeren selv!

For å vite hva det er i maten du spiser, er det tryggest å lage den selv nå som grillsesongen setter inn for fullt.

-Det aller meste kan grilles, og det aller meste blir et smakfullt og næringsikt måltid med gode krydder, urter, godt fett og/eller en snerten dipsaus. Proteiner kan man få inn på andre måter! Eller du kan lage din egen vegetarburger! Og nei, den smaker ikke som kjøtt, men det kan absolutt være supergodt! Det finnes en rekke oppskrifter på nettet. Sjekk eksempelvis denne. Selvsagt er det en del mer jobb å lage gode vegetarburgere fra bunnen av enn å velge de ferdige i butikken, men denne problemstillingen kjenner vi jo til fra før. Ferdigmat har aldri vært det beste valget, dersom du vil tenke helse, sånn er det bare…!

Veganske ferdigprodukter
(foto: Pixabay)

 

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.