Å drikke morgen-teen fra koppen du kjøpte på markedet i Portugal i sommer gir deg sikkert en herlig mimrestund, men pass på! Feriekoppen din kan inneholde uheldige stoffer langt over grenseverdier, noe som kan gi deg alvorlige skader.

Rusleturer på markeder i Middelhavsområdet er spennende. Kanskje havner du i et eldorado av fargerik keramikk som skriker til deg ; «må ha» ! Ikke bare er de lekre – billige er de også. Og dessverre veldig ofte fulle av stoffer du ikke skal utsette deg for.

Vær forsiktig med å bruke kopper, karafler og mugger av ukjent keramikk-kvalitet til sure drikker som juice, vin og te tilsatt sitron, anbefales det fra Mattilsynet.

– Skal du kjøpe keramikk til bruk i kontakt med mat og drikke, anbefaler vi å spørre om produktene er ment for dette. Det bør gis en garanti for at produktene ikke avgir bly, kadmium eller barium over grenseverdiene, sier fungerende direktør Marie Louise Wiborg i Mattilsynets avdeling for mat til NTB.

Allerede i 2005 fastsatte Mattilsynet lavere nasjonale grenseverdier for bly, kadmium og barium fordi gjeldende grenseverdier i EU var for høye. Inntil EU-kommisjonens arbeid med et nytt forslag er ferdig, oppfordres forbrukere til å holde seg til produkter de kjenner kvaliteten på.

Dersom du allerede har lesket deg med juice eller andre sure drikker fra ukjente keramiske kopper og mugger fra Syden, trenger du ikke få panikk, men ikke fortsett med det hjemme.

Sure drikker
Bly og andre tungmetaller tilsettes gjerne i glasuren for å senke brenntemperaturen, og for å gi keramiske produkter bedre estetiske egenskaper. Dersom brenningen skjer ved feil temperatur, kan tungmetallene lekke ut i sure mat- og drikkevarer.
I Norge og Sverige har flere personer tidligere blitt alvorlig forgiftet på grunn av utlekking av høye blynivå. Samtlige hadde drukket enten juice eller vin fra greske keramiske kopper eller mugger.

Tegn på forgiftning
Akutte symptomer på blyforgiftning kan være hodepine, svimmelhet og kvalme. Folkehelseinstituttet advarer spesielt gravide kvinner og barn opp til sju år om å være forsiktige. Hos voksne kan bly gi økt blodtrykk, økt risiko for hjerte- og karsykdommer og nyreskade. Hos barn kan bly hemme nevrologisk utvikling som vil påvirke både atferd, motorikk og læringsevne. Folkehelseinstituttet advarer spesielt gravide kvinner og barn opp til sju år om å være forsiktige.

Kanskje er det sikreste å nyte synet av koppen og ikke drikke av den?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.