Ingen andre tider på året, slåss vi mer mot hybelkaniner enn i desember. Da skal vinduer skinne, skuffer og skap skrubbes og hybelkaniner fordrives med alle midler. Men, pass deg for hybelkaninene – de kan være giftige!

Selv om hybelkaninene ikke hopper på deg og biter deg i leggen, så er det farlige ved at de inneholder miljøgifter du helst ikke skal utsette deg for.

Norsk institutt for luftforskning (NILU) gjorde for en tid tilbake en undersøkelse der de samlet inn og studerte støv og hybelkaniner fra norske hjem for å måle forekomsten av ulike miljøgifter og hva fant de?  Jo, hybelkaniner smekkfulle av miljøgifter som har både miljø- og helseskadelige egenskaper.

I følge «Din side» engasjerte Miljødirektoratet i fjor miljørådgivningsbedriften, Bergfald, til å utføre en større gjennomgang av flere studier av husstøv for å kartlegge hvilke miljøgifter som finnes i kriker og kroker i norske hjem, hvordan de har havnet der – og hva vi kan gjøre for å redusere «over-formering» av giftige hybelkaniner.

 

Skummelt!

Lodottene som fyker rundt på gulvet til stor irritasjon er sammensatt av ting du ikke vil tenke på.  Bergfald konkluderer med at de hyppigst påviste forbindelsene i husstøv, er PFAS-er og bromerte og organofosfatbaserte flammehemmere.   Det høres ut som om at hybelkaninene ikke har det beste «genmaterialet» i seg, hvilket er korrekt.

Organofosfater;  organiske fosforforbindelser som finnes i insektgifter, sopphindrende midler og som nervegift i stridsgasser. Brukes også som flammehemmere i elektronikk som erstatning for bromerte flammehemmere.

PFAS-er ;  perfluorerte stoffer brukt blant annet i impregneringsmidler og brannskum. De kan hope seg opp i miljøet og er skadelig for mennesker og dyr.

Bromerte flamehemmere: Miljøgifter som brukes som brannhemmere i mange plaststoffer. De øker risiko for kreft, nedsatt fruktbarhet, fosterskade og nerveskade.

Støv kan binde alle typer miljøgifter til seg som kommer fra produkter vi har i hus eller som tas med utenfra. Støvet som samler seg på og rundt elektriske apparater har høyere innhold av miljøgifter enn ellers i huset, spesielt organofosfater.

Seksjonsleder i Miljødirektoratet, Heidi Morka, sier at dokumentasjonen som Bergfald har gjennomgått, viser at noen miljøgifter forekommer hyppigere i husstøv enn andre. Hun opplyser at Norge står bak flere internasjonale reguleringsforslag på begge disse gruppene miljøgifter, og da brukes blant annet kunnskapen om miljøgifter i husstøv.

 

Går for sakte

Anja Bakken Riise, leder i Fremtiden i våre hender, mener at kjemikalie-reguleringen går altfor tregt. Hun mener at langt flere miljøgifter burde forbys, og stoffer som ligner hverandre burde behandles gruppevis i stedet for slik som nå, hvor man forbyr en og en forbindelse av gangen. Leker, elektronikk og tekstiler burde dessuten pålegges å ha en deklarasjon i likhet med kosmetikk og rengjøringsmidler.

 

Gjøre hva?

Det finnes flere preventive mottiltak for ukontrollert formering av giftige hybelkaniner, bant annet å begrense bruk av glitter lakk, stearinlys, åpen flamme, røkelse hårspray og duftsprayer. Bruk støvsugeren flittig, rent vann og klut og luft. Ofte!

Det finnes flere preventive mottiltak for ukontrollert formering av giftige hybelkaniner (FOTO: AdobeStock)

 

 

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.